Roy Aalderink
2019 - week 23

Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen

Heb je het zelf uitgelokt? (aan slachtoffers van seksueel misbruik). Stink je? (aan daklozen). Hoe lang heb je nog? (aan ernstig zieke mensen). Zijn jullie stiekem niet gewoon uit op seks? (aan naturisten)

Concept Street maakte voor BNNVARA (op NPO 3) het programma Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen, waarin kijkers – anoniem – álle vragen mochten stellen aan mensen die dagelijks te maken hebben met vooroordelen. In een simpele studiosetting gaven de deelnemers zich bloot – in het geval van de aflevering over naturisten zelfs letterlijk – en beantwoordden ze openhartig de brutale en soms bizarre vragen die er gesteld werden. Zónder presentator, zónder voice-over. What you see is what you get.

Maar liefst 72 dappere Nederlanders, van sekswerkers tot strenggelovige christenen en van verzetsstrijders tot alcoholisten, durfden het aan om hun persoonlijke verhaal met de kijker te delen. Het programma kreeg hele fijne recensies en sommige afleveringen worden nu zelfs als voorlichtingsmateriaal gebruikt door scholen en stichtingen, die bepaalde onderwerpen uit de taboesfeer willen halen.

We hopen natuurlijk dat we een vervolg van dit relevante programma mogen maken. Want die potentie heeft het: in Australië, waar het format vandaan komt, is seizoen 5 al in productie.

Eigenlijk is Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen een hele letterlijke, misschien wel pure, vorm van wat veel televisieprogramma’s vaak doen: in (bijzondere) werelden duiken en vragen stellen. Vragen die je in het dagelijks leven nooit zou durven stellen, maar nu, met camera erbij, wél. En ik blijf het bijzonder vinden dat je dan vaak wel de antwoorden krijgt, die je zónder camera nooit zou krijgen. Alleen stellen in het geval van Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen niet de programmamakers, maar kijkers die vragen.

Voor wie het gemist heeft: op NPO3.nl/idhbntv zijn de afleveringen terug te kijken!

Roy Aalderink
Producent/Partner Concept Street

De week van Roy Aalderink

2019 - week 23