Rene Kroon
2018 - week 18

Het Video A B C

Mijn dag begint met het afspelen van een partij plakkerige A-format banden. De beelden worden digitaal geconserveerd op harddisk. Dat is een klusje waarbij geduld en toewijding nodig is. Gelukkig beschikken we hierover in hoge mate. Maar eerst een  stukje videogeschiedenis, want ik denk dat maar weinig broadcast-medewerkers weten wat A-format voor een systeem is.

In den beginne was er niets.  Na veel rotstekeningen en creatief geschilder ontdekte de wereld fotografie. Er moet iemand gedacht hebben “dat kan sneller”. Het werden 24 schokkerige plaatjes per seconde. Dat heette ‘moving pictures’ oftewel film. De elektronische versie daarvan noemde men video. De firma Ampex vond in de jaren vijftig uit dat je video kon opnemen op twee inch breed magnetisch beeldband.  The rest is history…

De naam Ampex is een rode draad in mijn leven. Mijn eerste confrontatie met een gigantische Ampex VR-2000 quad-machine was bij het NOS Facilitair bedrijf. En nog steeds ben ik fan van dat geweldige systeem, sterker nog; ik heb zelf een werkende Quadruplex (4-kops) staan.

De wereld van beeldband evolueerde razendsnel, wederom toen het merk Ampex in 1976 de VPR-1 op de markt bracht. Dat systeem werd tot A-format gedoopt. Het ontwerp was echtr niet goed uitontwikkeld door Ampex en het bracht helaas niet wat men er van had verwacht. Sony verbeterde het ontwerp in samenwerking met Ampex en een succesvol product was geboren.; C-format. 1 inch BCN van Bosch Fernseh (B-format) werd vanaf begin jaren tachtig in grote delen van west-Europa al snel de norm, maar C-format werd wereldwijd populair.

Veel oude Ampex A-formats zijn vroeger omgebouwd tot C-format. Vandaar dat je ze bijna nooit meer tegenkomt, laat staan in werkende staat. Gelukkig hebben we er nog één gevonden, hoewel ernstig defect. Zeg maar bijna-dood. Met veel kunst-en-vliegwerk, een donor-machine, bevlogen technici en opoffering van vele vrije avonden, hebben we het apparaat aan de praat gekregen. Al die inspanning voor dat ene hoge doel: de klant. Inn-Archive BV is het enige bedrijf in Europa met een werkende Ampex A-format machine. Dus als u ’s avonds laat nog licht ziet branden aan de Mart Smeetslaan nummer 6, dan weet u waarom dat is.

René Kroon
Kroon Media Beheer BV / inn-Archive BV