Rene Kroon
2018 - week 18

Werkend museum

Ons ‘werkende museum’ – zo noem ik het weleens gekscherend – in stand houden, vergt nogal wat kennis over de techniek van vroeger. Kennis die straks verloren gaat door de voortschrijdende technologische ontwikkelingen.

Gelukkig zijn er gepensioneerde professionals wier hart sneller gaat kloppen bij het sleutelen aan deze oude apparatuur. Er gaat vaak wat stuk dat gerepareerd moet worden, onze jongste machine is pas twintig jaar oud. Het gaat bij ons niet alleen om preservering van de content, maar ook het instant houden van het historische machinepark om alle beeld- en audiodragers te kunnen afspelen en dat is nogal een uitdaging aan het worden. Dankzij de enorme voorraad onderdelen kunnen we nog wel vele jaren vooruit.
Omroepen, musea en andere bedrijven laten bij ons hun kostbare materiaal digitaliseren, wij kunnen alle beeld- en audioformaten aan. Het is prachtig werk om deze oude content geschikt te maken en zelfs zo te verbeteren dat het aansluit op de digitale wensen en mogelijkheden van nu.
Het verwerken van oude beeldformaten en daarmee weer beschikbaar maken van content heeft ook een maatschappelijke waarde gekregen. Zo was ik eens bij mijn oma in een zorginstelling. Op haar tv stond TelSell aan, want zo zei ze: ‘Er is helemaal niets leuks op tv’. Ik heb toen een narrowcasting machine in die zorginstelling geplaatst met alleen maar leuke fragmenten en de muziek van toen en dat werd daar een groot succes.
De bewoners vonden het heerlijk om naar die zo herkenbare liedjes te luisteren en te kijken, gezellige muziek en entertainment van vroeger. Zo ontstond het idee om die oude clips in te zetten om ouderen blij te maken. Het was het begin van wat nu seniorentelevisie heet. Stichting STV GeheugenVenster heeft dit muziek- en beeldprogramma verder afgestemd voor ondersteuning in de zorg. Het is heel leuk om te zien hoe blij die oudere bewoners worden van het zien van beelden uit ‘die goeie ouwe tijd’. Dat maakt het nog meer de moeite waard om ervoor te zorgen dat ons nationaal erfgoed behouden blijft.
Normaal werk ik altijd op zaterdag, maar dit weekend ga ik dat natuurlijk niet doen. Het wordt stralend weer, witte wijn, zon en alles wat op je af komt. Maandag weer heerlijk werken, geniet van dit weekend!

René Kroon
Kroon Media Beheer BV / inn-Archive BV