Peter de Harder
2018 - week 16

Het verschil tussen professionele en amateuristische producties

Ik heb geen filmopleiding gevolgd en ben dus van huis uit gewend nauwelijks tot niets uit te geven aan een productie. Na al een aantal jaar is een opnamedag bij mijn bedrijf opgeschroefd naar een volwaardige professionele productie en begrijp ik wat er allemaal bij komt kijken.

Af en toe wordt ik als cameraman of regisseur van een kleine productie gevraagd, en dan gaat alles weer als vroeger. Het contrast is nu des te groter, aangezien ik weet wat er ongeveer nodig is. Zo moest ik voor een kleine productie in een koude loods draaien, zonder catering en zonder camera- of lichtassistent. Betekent dat nou dat het eindresultaat ontzettend afwijkt van een professionele productie? Nou dat valt dus best mee, is mijn ervaring.

Je ziet dat de handelingen hetzelfde zijn, er zijn alleen meer handjes aanwezig om efficiënter met de tijd om te gaan. Zo was ik ook veel langer bezig dan normaal en was het gewoon niet erg comfortabel. Ik had het echt koud en er was geen tijd voor eten, waardoor je toch ook wat minder lief wordt. Een beetje jammer. Maar als ik kijk naar het budget, kan ik het ze ook niet kwalijk nemen. Soms wil je gewoon meer doen dan het budget toelaat en dan vind ik het geen probleem om koud en hongerig te zijn, zolang het eindresultaat het maar waard is.

Peter de Harder
YouTuber en regisseur

peter de harder caravan

De week van Peter de Harder

2018 - week 16