Peter de Harder
2018 - week 16

Gaat online meer op televisie lijken?

Ik werd gevraagd door Concentrate, een YouTubekanaal van RTL, om mee te werken aan een nieuw online format. Hartstikke leuk om dat te doen, en wat ik er vooral zo leuk aan vind, is dat de kwaliteit van de YouTube formats zo omhoog is geschoten.

Televisie in Nederland doet z’n best om de televisieformats steeds meer te laten aansluiten op de online generatie door ‘internetdingetjes’ te integreren in een offline format. Maar het leuke is dat het type content niet het verschil maakt voor de jeugd, maar dat het medium het verschil maakt. Dit kan je ook zien, omdat veel succesvolle kanalen op YouTube juist ontzettend ’tv-achtig’ zijn. Dus waarom zou je dan tv formats willen aanpassen naar ‘internetachtige dingen’, wanneer tv formats gewoon werken?
Terug naar Concentrate. Op de opnamedag was productie aanwezig, een cameraman en een regisseur. Lijkt misschien een beetje overdreven voor een internetproductie, maar niets is minder waar. YouTube gaat steeds meer en meer op televisie lijken en dit is een erg goede ontwikkeling in mijn optiek. We zien dit ook terug in de kijkcijfers. Het tijdperk is aangebroken dat ook high-quality content wordt gewaardeerd op YouTube en dat is TOP!

Peter de Harder
YouTuber & regisseur

Peter3