Rowan Blijd
Allround programmamaker bij o.a. KRO-NCRV
2021 - week 10

Gewoon

Soms wil ik gewoon, gemiddeld zijn. Maar dan vraag ik me af: is die ruimte er wel? Krijg ik de ruimte om te falen? Kan ik bijvoorbeeld net als Eva twee seizoenen van mijn eigen talkshow maken, dalende kijkcijfers hebben en tóch door mogen gaan? Of moet ik altijd excelleren om gezien te worden. Koorddansen om iedereen tevreden te houden. Maar waar blijf ik dan zelf?

Ik maak nu bijvoorbeeld SPOT ON waar ik een – misschien ook wel zelfopgelegde – druk voel. We vertellen er echte, authentieke verhalen. En dat levert niet altijd zoveel bekijks op als bijvoorbeeld amusement. Maar: het zijn wel herkenbare verhalen voor jonge mensen uit Rotterdam Kralingen, Brabant of Zeeland.
Het zijn verhalen van mensen als hen, van de mensen met wie ze omgaan. En als dat is wat ik kan maken, wat ik kan brengen, dan ben ik een tevreden vrouw. Dat is voor mij waar het als maker bij een publieke omroep die er voor iedereen is, om moet gaan. Het is misschien niet altijd even populair, even pakkend, even opzienbarend. Maar het moet er zijn.

De cijfers zijn niet naar behoren, we moeten groei laten zien. Maar wat als we niet groeien? En dat kabbelende riviertje blijven waarin alles wel loopt, maar het nooit een woeste grootse en meeslepende rivier wordt? Wat betekent dat voor soortgelijke titels? Titels die duidelijk een niche bereiken die de NPO normaliter nooit zou bereiken?
Wat nu als iemand na mij komt en iets pitcht voor die doelgroep? Dat er niet wordt gezegd: hebben we al eens gedaan, werkte niet. Maar dat de deur altijd wagenwijd open blijft staan. Dat ik als maker, net zoals Beau, kans na flop na kans krijg. Alleen al te weten dat ik glorieus mag falen of gewoon gemiddeld mag zijn, zou zoveel ademruimte geven. Niet alleen voor mij, maar voor elke maker na mij.

Ik wil kunnen falen. Glorieus kunnen falen. Of gewoon kunnen zijn, zonder dat het gevolgen heeft voor de volgende maker die op mij lijkt. Er ligt kracht in gewoon kunnen zijn. Ik wil gewoon kunnen zijn.

Rowan Blijd
Allround programmamaker bij o.a. KRO-NCRV

Fotografie: Estelle Schiricke voor Spot On

De week van Rowan Blijd

Allround programmamaker bij o.a. KRO-NCRV
2021 - week 10