Joost Oranje
Hoofdredacteur Nieuwsuur
2020 - week 03

Geen loom eindejaar

De doorgaans aangename loomheid van eindejaar was bij Nieuwsuur ver te zoeken. Meestal hobbelt december naar zijn einde, met kortere uitzendingen, een minder bezette redactie en nieuwsluwe dagen.

Maar dit jaar was het anders, zo aan de vooravond van ons nieuwe uitzendtijdstip (van het vertrouwde 22.00 uur naar 21.30). Hoe zou de Nieuwsuur-kijker daar op reageren? Los daarvan: zo’n half uurtje eerder vereist nogal wat voorbereiding. En dus hadden we rond de Kerstdagen nog proefuitzendingen om het opgefriste format uit te proberen.
We puzzelden met aangepaste tijden, schema’s en roosters. Op Oudejaarsmiddag stonden we nog de nieuwe presentatietafel in Studio 8 uit te lichten. Werd er de laatste hand gelegd aan vormgeving en grafisch werk. En natuurlijk de inhoud. Juist nu hadden we ingezet op enkele stevige journalistieke producties. Verschillende onderzoeksverhalen bereikten hun hoogtepunt, met een wederhoor-traject, tegenslag, schuiven met publicatiedata, nadenken over de online varianten. Kortom: saai was het niet, spannend wel.
En toen werd het 2 januari en wachtte een verrassing, met kijkcijfers die boven verwachting uitpakten. Natuurlijk met dank aan de doordeweekse goede lead in van De Slimste Mens. Aan de andere kant: tussen het einde van dat programma en de start van Nieuwsuur zit dagelijks ruim tien minuten met promo’s en Ster. Waarna Nieuwsuur een stabiele minutengrafiek produceert. Vooral dat laatste is een breuk met het verleden.
Onze grafiek toonde doorgaans het constante beeld van ‘de berg’: gestage instroom, een piek en ‘plafond’ en daarna een daling, vooral veroorzaakt omdat kijkers de tv uitzetten om naar bed te gaan. Dat is nu radicaal anders, de grafiek lijkt een liniaal: kijkers stromen in en blijven hangen. Zou dat nieuwe tijdstip van 21.30 dan toch voordelig uitpakken? Het is te vroeg voor een oordeel, maar de start is hoopgevend.
Gaat het trouwens toch weer te lang over kijkcijfers. Dus nu onze kerntaak: de journalistiek. Ook dat liep goed, in die eerste januaridagen. Met onder meer nieuwsmakend onderzoek over fraude met PGB-geld, over een curieuze rol van Aruba Airlines bij de deportatie van Cubaanse dissidenten, een meerdelig onderzoek naar de prostitutiewereld en de start van onze terugkerende serie ‘De Onderstroom’ waarin dit keer de loep wordt gelegd op ‘bruggenbouwers’ in een polariserend Nederland. Plus natuurlijk de duiding rond de Iran-crisis.
Die aangename loomheid van eindejaar, hoe voelde dat ook alweer?

Joost Oranje
Hoofdredacteur Nieuwsuur

De week van Joost Oranje

Hoofdredacteur Nieuwsuur
2020 - week 03