Claire Arens
2018 - week 11

Gaat mijn man vreemd?

Vandaag blik ik terug op een week blogs schrijven voor Broadcast Magazine. Wat heeft het opgeleverd? Maar voordat ik daaraan begin heb ik nog twee afspraken staan.

De dag begint goed. David Stam, zeer ervaren (drone)cameraman komt langs. Ons onderwerp voor deze afspraak is het nuttige gebruik van droneshots voor de journalistiek en documentaires. Hoe gebruik en integreer je droneshots zo dat het toegevoegde waarde heeft voor het eindproduct? Maar al heel snel dwalen we af naar allerlei andere onderwerpen. “Hoe kom je er als drone vlieger achter wat de regels zijn in een ander land, bijvoorbeeld Nieuw Zeeland?”. En “Wat te doen als je drone van 2000 euro crasht, door een technisch mankement?”.

We hebben het een tijd over de regelgeving en hoeveel mooie beelden we daardoor mislopen. Spannend vind ik zijn spontane idee voor een apart dronecertificaat voor journalisten. Er is nu te weinig spontaans mogelijk voor journalisten terwijl journalistiek vaak een kwestie van snel handelen is. Specifieke uitzonderingen moeten journalisten meer mogelijkheden geven om te vliegen, bijvoorbeeld met een aparte korte termijn vergunning met daaraan vast een bekwaamheidstest. Hij spreekt leuk en weet veel. Ik wil hem graag als spreker tijdens InAir.Amsterdam en ik denk dat we zijn rijke ervaring het beste kunnen inzetten voor de bijdrage ‘Memoires van een dronevlieger’.

Vervolgens praat ik het team van VondelCS bij over InAir.Amsterdam. Iedereen is nodig om er een succes van te maken. Het wordt een technische uitdaging met de indoor demo’s en presentaties. De productie afdeling komt met goede ideeën over de opzet van het programma en hoe we de drones het beste kunnen plaatsen zodat ze goed zichtbaar zijn, maar er niets stuk kan. Communicatie krijgt het druk met de VondelCS video maand in mei, waarvan InAir.Amsterdam op 2 mei de aftrap van is. Ze denken met me mee hoe we nog beter de jonge mediamakers kunnen bereiken. Programmering zal zich buigen over de beste volgorde van sprekers en de Engelstalige capaciteiten van de moderators die we op het oog hebben checken. Check, alle neuzen dezelfde kant op.

Nu is het tijd om terug te kijken. Wat heeft een weekje schrijven voor Broadcast Magazine gebracht? Dankzij jullie, lezers van broadcast magazine, hebben we weer meer mooie nieuwe inzendingen. Meer en meer omroepen zenden prachtig werk in. We hebben nieuwe aanmeldingen voor het inAir.Amsterdam festival en de InAir.Amsterdam award ceremony. We hebben nieuwe volgers op facebook en ik ben benaderd door interessante mensen voor ons programma. Dank!

Ook heb ik bijzondere voorstellen binnen gekregen. De mooiste is van een vrouw die mailde of we geen drone detective televisieprogramma konden beginnen. Een drone die specifiek vreemdgaande mannen achtervolgt. Ik mail haar terug dat het me een ‘bijzonder’ programma lijkt en vraag haar hoe ze zich dat dan voor zich ziet. “Nou, heel makkelijk, je volgt mannen die vreemdgaan met een drone tot in de Van der Valk.” En ja, of we dan konden beginnen met het volgen van haar man.

Dank Broadcast Magazine dat ik mijn belevenissen hier mocht delen. En mensen vergeet je niet te registreren voor inAir.Amsterdam. Hopelijk zie ik jullie 2 mei!