Claire Arens
2018 - week 11

Cadeautjes uitpakken

Vandaag heb ik gereserveerd om de inhoud van het internationale drone filmfestival InAir.Amsterdam verder vorm te geven. Naast de screenings van de mooiste inzendingen willen we een programma aanbieden, waarbij iedere mediamaker zijn hart kan ophalen.

Daarbij moeten we niet uit het oog verliezen dat het past bij het televisieprogramma en ook aantrekkelijk is voor het grote publiek. Het is soms best ingewikkeld om aan al die eisen te voldoen. Vandaar dat ik met iedere potentiële spreker een afspraak maak om te verkennen of aan alle eisen te voldoen is. En natuurlijk om te kijken of iemand wel een goed spreker is.

Bij mijn vorige baan als manager marketing en communicatie van RoboValley en het TU Delft Robotics Institute heb ik veel sprekers gezien die fantastische innovaties hadden bedacht, maar niet altijd even podiumgeniek waren. Meestal was de innovatie zo cool dat het publiek, mezelf incluis, dat niets uitmaakte. Maar voor AVROTROS moet ik natuurlijk de beste sprekers van stal halen.

Maar eerst bekijk ik natuurlijk de nieuwe inzendingen. Dat heeft iets weg van cadeautjes uitpakken. Spannend of je iets krijgt en daarnaast is het spannend of je er blij van wordt. En vandaag worden we blij. We hebben weer coole nieuwe inzendingen, onder meer een gave drone still van Tarsicio Sanudo uit Mexico en Ice Sailing van Tim Burgmeijer; wow, wat een mooie beelden van ijszeilen. Ik wist niet dat het bestond. Ik denk dat ze deze in de VS en Australië ook vet vinden.

Daarna volgt een afspraak met Rolf Schreuder en Philippe Tammes die samen met natuurfilmer en jurylid van InAir.Amsterdam Ruben Smit werken aan een groot project over het Nederlandse werelderfgoed Waddenzee. Vanaf oktober als film in de bioscoop en nu al in een heel educatieproject wereldwad.nl.

Tijdens InAir vertonen we sneak peaks, leuk! Rolf vertelt bevlogen dat ze in de drie jaar dat het project al duurt vier generaties drones gebruikt hebben; van zelfgebouwde 360 graden camera’s tot de nieuwste in 5K. Ik ben een fan van het werk van Ruben Smit en vraag naar het geheim van de Smid. Dat klinkt niet al te ingewikkeld: ‘weten waar je moet zijn, wat je wilt vertellen zonder de natuur te verstoren’.

Het is een bijzonder leuk gesprek. Ze pionieren met de vraag: ‘Hoe nieuwe technieken bijdragen aan het vertellen van verhalen’. Dit doen ze onder meer door het toevoegen van ‘augmented’ informatie aan de dronebeelden. Voor mediamakers zeker een interessante talk. Wellicht voor InAir en anders voor een andere bijeenkomst van VondelCS. Dat zal ik met het team bespreken.

Hierna bel ik Wendel Nooren, drone cameraman van onder andere Wie is de Mol? Wat een leuke en interessante man! Iedereen kent zijn prachtige beelden en ik vraag hem naar zijn tips. Die heeft hij zeker, maar die zijn al goed verwoord in het interview met hem in dit blad. Rest mij hem te vragen voor een workshop. Daar gaat hij over nadenken en ik hoop dat hij ja zegt.

Claire Arens
Projectleider inAir.Amsterdam, AVROTROS