Claire Arens
2018 - week 11

Drone virus

We denderen door met de organisatie van InAir.Amsterdam. We hebben drone film workshops voor mediamakers in de stijgers staan en DroneTalks over mooie drone toepassingen die de mensheid verder helpen. Zoals talks over hoe drones ons drinkwater veilig houden, gegeven door Waternet, en over insectendrones die ingezet worden om onze voedselvoorziening efficiënter te maken door Guido de Croon van de TU Delft. En dat is hard nodig met de toenemende wereldbevolking.

Ook heel gaaf vind ik een talk over ‘de cameraman van de toekomst’. Javier Alonso Mora, één van onze sprekers, heeft samen met de topuniversiteiten MIT en ETH Zurich, een algoritme ontwikkeld om drones in een zwerm autonoom filmscènes te laten opnemen. Wij krijgen de primeur want ze geven een demo tijdens InAir.

Ik bel Parcival Hofland omdat ik de workshops die hij met Dutch Drone Academy verzorgt nog wil doorspreken. We hebben het eerst over het ‘drone virus’ dat AVROTROS ook vol heeft getroffen. Volgende week gaan de eerste medewerkers van AVROTROS een drone cursus bij Parcival doen om professioneel te mogen vliegen met drones. We spreken de workshops door. De één gaat over het starten met cameravliegen en de andere gaat over ‘de ins en outs’ daarvan. Beide workshops worden verzorgd door ervaren, gebrevetteerde (RPA-L) drone operators en videoproductie- en de fotografie-specialisten Hans Bracke, Navid Tansaz, en Parcival. Dat wordt gaaf! En helemaal vet is dat ze drone-simulators meenemen zodat mensen virtueel zelf ‘aan de knoppen’ kunnen zitten en het gevoel van dronevliegen kunnen ervaren.

Er zijn deze week dus weer wat leuke nieuwe dingen bijgekomen voor het festival en ik bespreek deze met ons internetbureau Rocket24. Zij zijn bezig met het vormgeven van het festivaldeel van de InAir.Amsterdam website en de eerste screenshots zien er weer goed uit. Ook de geselecteerde dronefilms willen we laten zien op de website en we bespreken waar dat het beste past. Ik hoop dat dat deel snel live gaat, maar dat moet lukken. Onze website van hadden ze ook binnen no time gemaakt.

Dan nog een belletje met Eric Dekker, hoofd van de afdeling marketing en communicatie van AVROTROS. Ik heb hem hoog zitten want hij regelt niet alleen veel, ook strategisch is het een fijne kerel om mee te sparren. Samen zetten we de communicatielijnen voor volgende week uit.

Rest mij de dronefilm van de dag met jullie te delen. En vandaag zijn dat prachtige beelden Ryan Sigmon uit de Verenigde Staten met Firefly.