Kevin Soares
EVP International Formats idtv
2022 - week 10

Format on steroids

Een van de meest interessante dingen in mijn nieuwe rol, is te ervaren hoe collega’s in het buitenland een programma produceren. Vandaag schrijf ik mijn notities tijdens een meeting met Studio Lambert. Zij produceren De Verraders voor de Britse BBC en het Amerikaanse NBC.

Soms moet je in zo’n meeting gewoon recht vooruit blijven kijken en aandachtig luisteren, terwijl je van binnen denkt: Holy Smokes! De budgetten zijn uiteraard groter dan wij in Nederland gewend zijn. Meer budget betekent lang niet altijd een beter programma, maar je kan er in ieder geval wel mooi mee uitpakken. Zo kost de grootste missie in de Amerikaanse serie ongeveer net zoveel als een hele aflevering in Nederland. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid camera’s die zij tot hun beschikking hebben. Ik noem het format on steroids.

Draaidagen
Andersom was het voor hen ook wel even schakelen om een aflevering in één dag op te nemen. Meer geld betekent normaliter in ieder geval ook meer draaidagen. Alleen dat gaat niet op voor De Verraders. Er moet immers iedere nacht ‘gemoord’ worden. Na veel gepuzzel en overleg is het ze gelukt om de afleveringen op één dag te draaien. Met behulp van Dutch Efficiency. Om dit allemaal goed voor te bereiden gaan ze wel ‘even’ repeteren. Zes dagen om precies te zijn!

Ondertussen word ik op kantoor bijgepraat over de status van nieuwe projecten. De afdeling Creatie van idtv heeft alweer het nieuw adventure reality format bedacht en verkocht. Weer een idee met internationale potentie! Voorlopig hoef ik niet stil te zitten. Plus: ik zie nog eens wat van de wereld.

Kevin Soares
EVP International Formats bij idtv

De week van Kevin Soares

EVP International Formats idtv
2022 - week 10