Mabelie Bruijns
2018 - week 26

Femmienisme

Vandaag ben ik vrij. Nou ja, vrij? Ik ben thuis met mijn kindjes. Alleen mama moet nog even iets voor haar werk afmaken. Ik probeer onder luid protest van mijn jongste dit stukkie te schrijven en zoek naar inspiratie.

Mijn oog valt op de voorpagina van Het Parool, die groots heeft uitgepakt met publicaties over de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Hoera, het is een vrouw! Femke, van harte gefeliciteerd, je schrijft geschiedenis.

De meningen over haar aanstelling zijn verdeeld, maar ik vind het positief. Niet omdat ik GroenLinks stem, maar omdat ze een vrouw is. Een échte, met jurkjes aan. Niet zo’n Angela Merkel-type met een broekpak. Sowieso zijn er maar weinig dames, bij wie een broekpak flatteus staat, maar dat terzijde.

Maar hoe is het mogelijk dat we er ruim zes eeuwen over doen om een vrouw aan het roer te zetten? Er wordt al jaren geroepen dat er meer vrouwen aan de top moeten. Er is zelfs een streefcijfer van 30% afgesproken om te halen voor 2020, maar daar voldoen de meeste bedrijven niet aan.

Minister Van Engelshoven vindt de cijfers in de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 dan ook ‘om te huilen’ en ik ben het met haar eens.Ook binnen onze industrie valt het me, tijdens bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten, op hoe weinig dames er zijn.

Neem de IMTC (International Media Top Convention) – een prachtig evenement. De naam zegt het al: Media Top, maar de doorsnee bezoeker is man en draagt een grijs-, zwart-, of blauwkleurig pak. Dat maakt het allemaal nog saaier. Misschien is dát wel de reden dat de dames schitteren in afwezigheid. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat Femke een tweeling heeft en nu mooi burgemeester wordt. Dat inspireert!

Mabelie Bruijns
Director Corporate Communicatie & Public Affairs Discovery Benelux