Bas Schwarwachter
2018 - week 48

Eenzaam

“Maar doe je dat dan helemaal alleen?”, is met afstand de meest gestelde vraag die ik krijg. Mijn naam is Bas Scharwachter en ik ben camjo van NU.nl. Deze week praat ik in mijn columns over het eenzame, maar vooral enerverende wereldje van camjo zijn in de journalistiek.

Want dat kan het best wel zijn, eenzaam. Als camjo, dat overigens een afkorting is voor camera journalist, maak je individueel een reportage van een gebeurtenis. Je filmt zelf, je interviewt zelf en in mijn geval neem ik ook de montage voor mijn rekening.

Het begrip ‘camjo’ is niet nieuw. In 2012 begon ik op de School voor Journalistiek in Utrecht en toen mochten we al experimenten met het alleen produceren/filmen/monteren van een item. Er is zelfs een week op de opleiding geweest waarin er als ‘mojo’ (mobiele journalist), geëxperimenteerd werd. In dat geval film je met je telefoon in plaats van een grote camera.

Terug naar de eenzaamheid. Misschien niet helemaal het juiste woord, want met een camera en statief onder mijn arm ben ik volledig in mijn element. Het voelt voor mij zelfs een beetje als dat moment als twaalfjarige dat je voor het eerst strak in pak in de pashokjes van de H&M staat: als een baas (herkenbaar toch?).

Maar dat alleen zijn kan voor best wel wat grappige situaties zorgen. Afgelopen week was ik op pad voor een interview met een CEO van een fabriek. Ik werd keurig ontvangen, de koffie stond klaar en ik kreeg alvast een korte rondleiding. Na het rondje ging ik ergens zetten en de CEO zei dat ik plaats kon nemen ‘tot het tijd was’.

Inderdaad, een beetje vaag toch? Ik heb daar een kwartier gezeten, terwijl ik de CEO in de verte achter zijn laptop zag zitten. Was de fabriek nog niet schoon, moest ik op iemand wachten? Terwijl ik aan die tafel de tijd zat af te wachten, besloot ik op een gegeven moment toch maar naar de CEO te lopen.

Wat bleek nou. Hij dacht dat de verslaggever en geluidsman nog zouden komen! Ik heb dus al die tijd gewacht, omdat hij dacht dat mijn team nog niet compleet was. Grappig om te zien dat deze CEO waarschijnlijk voor het eerst is geïnterviewd door de eenzame camjo. Helemaal alleen op jacht naar mooie reportages.

Morgen ben ik terug en dan wil ik het nog één keer hebben over de zwartepietendiscussie. Want wat ik vorige week bij de Sinterklaasintocht meemaakte, wil ik toch even kwijt. Tot morgen!

Bas Scharwachter
Camjo NU.nl