Annette van Trigt
2018 - week 49

Dubbele gevoelens

Bij het ontbijt pak ik een pakje jam met de naam Schmucker’s. Bijzonder, want dat is een van de families waar we gedraaid hebben in Indiana voor de Amish documentaire.

Op naar het Filmfestival maar weer. Een docu uit India: daar lopen niet alleen koeien op straat, ook paarden. Die zijn niet heilig en mogen overhoop gereden, want asfalt is niet van hen. De uitstervende soort blijkt heel geschikt voor polo, mogelijk hun redding.
Het shot dat blijft hangen, is het koppeltje op straat, dat het laatste gras uit een parkje bij elkaar probeert te grazen. Een uur later besef ik in de filmzaal dat we in Tryon aan een ramp zijn ontsnapt. Florence, de Hurricane raasde tijdens de Wereld Ruiterspelen 300 kilometer verderop in South Carolina.
Het relaas van de vrouw, die de helft van haar paarden ziet verdrinken, is hartverscheurend. Op YouTube zien we de redding van één van haar paarden. Hij zwemt naast een rubberboot waar een reddingswerker zijn hoofd boven water probeert te houden. Het paard wordt naar een veranda geleid, waar ie dodelijk vermoeid nog één beweging uit het water moet zien te maken. Ademloos kijken we toe: hij redt het.
Bijzonder om met zoveel makers bij elkaar te zijn. Paardencontent is een niche, maar wel wereldwijd. Op tweede kerstdag zendt Ziggo Sport Vals Spel uit. Zie hier de trailer. Het gevecht van een witte boordencrimineel tegen bankiers. Mijn hoofdpersoon zit in de gevangenis.
Gelukkig ga ik er niet over, dat doet de rechter, maar het voelt dubbel als ik op Times Square de Award fotografeer.

Annette van Trigt
Documentairemaker