Patrick Brand
Group Marketing & Communications Director EMG
2022 - week 19

Draadloos van A naar B

Afgelopen vrijdag mocht ik een persbericht maken met het nieuws dat mijn werkgever EMG naast alle Vlaamse wielerklassiekers en de Tour de France, nu ook de Giro d’Italia in beeld mag brengen.

We doen dat als EMG (je weet wel, het vroegere United) door de knowhow van onze bedrijven uit België, Frankrijk, Italië én Nederland te bundelen waardoor de Giro dus deels met Nederlandse vakmanschap in zo’n tweehonderd landen te zien is. Want als Nederlanders zijn wij namelijk best goed in RF. Dat staat voor Radio Frequency en daarmee bedoelen we in dit verband voornamelijk draadloze camerabeelden. Zoals bij het wielrennen en marathons, maar ook steeds vaker bij andere sporten als voetbal en zeilen, Konings- en Prinsjesdagen, live entertainment (denk aan een Steadicam die om een artiest heen draait) en dergelijke.

Enfin, wij Nederlanders beheersen dat kunstje dus goed en niet alleen bij EMG. Vroeger werkte ik bij het NOB en daar had je de afdeling MBS (Mobile Broadcast Systems) waar je stiekem best een beetje tegenop keek. Zij deden namelijk allemaal internationale klussen. Juul Moen was Mister RF en hij vloog met zijn team de hele wereld over om zijn kunsten te vertonen.

MBS is inmiddels opgegaan in NEP The Netherlands en nog immer wordt men internationaal veel gevraagd. Maar wat dacht je van Geert Paul Slee en zijn bedrijf Broadcast Rental? Of het nu concerten zijn van Coldplay of U2 in Zuid-Amerika, een kamelenrace in het Midden-Oosten of alle races van de Formule 1 wereldwijd, GP is er met zijn team bij om de draadloze verbindingen te leggen tussen camera’s en regie. En laat ik vooral het Alkmaarse Mobile Viewpoint niet vergeten met hun WMT-apparatuur. Het mooie is overigens dat we in Nederland regelmatig met elkaar samenwerken op klussen, is dat dan wellicht een deel van ons succes?

De techniek maakt het mogelijk om steeds hogere kwaliteit video alsmaar sneller en betrouwbaarder van A naar B te krijgen. Over die betere beeldkwaliteit ga ik het morgen hebben. Tot dan!

Patrick Brand
Head of Marketing & Communications bij de EMG Groep

De week van Patrick Brand

Group Marketing & Communications Director EMG
2022 - week 19