Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX
2020 - week 51

Diversiteit in de media

Gisteren maakte MAX bekend wie de tien thuisbakkers zijn die de tent in stappen voor Heel Holland Bakt. Daarop verscheen een stukje op Mediacourant over de diversiteit van de bakkers. Van die site kun je vinden wat je wilt. Maar ik vind het belangrijk dat over diversiteit gesproken wordt. Ik vind namelijk dat we bij de NPO en op tv in het algemeen nog te weinig de werkelijke samenleving weerspiegeld zien.

Ik heb mijzelf daarom een tijd geleden als doel gesteld om daar bewust mee bezig te zijn in de programma’s waar ik verantwoordelijk voor ben. En om collega’s of vakgenoten er op aan te spreken als er weer een compleet ‘witte show’ voorbij komt.
Maar het laatste dat ik wil, is dat mensen van kleur die wel in de uitzending zitten, denken dat ze er zitten om hun huidskleur. Het gaat mij erom dat de dokter of andere deskundige in het programma niet automatisch die witte man is met grijs haar. Maar net zo goed iemand van een andere afkomst. En dat vraagt van redacties om ook via andere kanalen kandidaten, deskundigen en verhalen te zoeken. En niet uit het standaard laatje te putten.

Ik snap daarom heel goed dat Omroep Zwart 50.000 leden bij elkaar heeft gekregen. Ook al wordt dat in twijfel getrokken door Johan Derksen. Ik had liever gezien dat deze omroep niet nodig was geweest. Maar zolang er toch nog compleet witte shows op tv voorbij komen, is er voor ons bij bestaande omroepen nog werk aan de winkel.
Ik hoorde trouwens dat Akwasi, oprichter Omroep Zwart, een tijd lang Jan Slagter als profielfoto in zijn whatsapp had. Jan is immers ook vijftien jaar geleden zo begonnen. Met het idee tv te maken voor een groep die als ‘niet de moeite waard’ werd beschouwd.

In januari is het veertien jaar geleden dat ik bij MAX begon, dus ik heb dat van dichtbij meegemaakt. Mensen die neerbuigend reageerden als ik ze uitnodigde als gast in MAX & Catherine (Keyl). ‘Bejaardenomroep, kerkhof van oude sterren’ en meer intelligente teksten kreeg ik als antwoord. Ook vond menigeen het belachelijk dat ik daar als 21-jarige werkte. Maar ja, Sesamstraat wordt toch ook niet door kinderen gemaakt? En diversiteit bij de makers is net zo belangrijk, dat zit ’m niet alleen in kleur.

Ik kijk dan even naar mijn eigen privébubbel en zie dan een normale bubbel met familie, vrienden, schoolvriendjes en -ouders die een heel diverse afkomst hebben. En als ik na zestien jaar samen zijn met mijn vriend (ooit) nog eens ga trouwen, zal ik zijn naam achter die van mij plakken en heet ik Mencke-Menduapessy. Die verbinding vind ik mooi. En zo zou het ook op tv moeten zijn.

Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX

De week van Yvonne Mencke

Eindredacteur MAX
2020 - week 51