Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX
2020 - week 51

Wat is belangrijker dan kijkcijfers?

MAX Maakt Mogelijk gun ik op tv een groter podium. Vandaar dat ik ‘m via dit kanaal maar even pak.

Het is een van de programma’s waarvan ik eindredacteur ben. En is vernoemd naar de gelijknamige Stichting die Jan Slagter opzette om ouderen die in moeilijke omstandigheden leven, te helpen met basisbehoeften. Zoals een huis, eten en medische zorg. In het programma roepen wij op om te doneren voor een specifiek project.

We zenden nu uit op de zaterdagavond, om tien voor zeven ‘s avonds. Is dat een goed tijdslot voor een fondsenwervend programma? Als je naar de kijkcijfers kijkt niet. 160.000 kijkers. Dat is natuurlijk niet veel. Maar dat is bij dit programma niet het enige cijfer dat voor mij telt. Ik hoor heel graag wat de cijfers zijn op de bankafschriften als Truus Koster, coördinator van de stichting, mij op zondag of maandag een update geeft van de inkomsten.
Die cijfers vertegenwoordigen namelijk het aantal mensen dat wij kunnen helpen, bijvoorbeeld met thuiszorg, de renovatie van hun huisje of het betalen van maaltijden in de gaarkeuken. En het mooie is dat weinig kijkers niet betekent dat er geen geld wordt gedoneerd. Zo ga ik toch met een goed gevoel weer door, nadat ik elke zondagochtend een beetje teleurgesteld door de site van kijkonderzoek scroll.

Overigens beheer ik niet het gedoneerde geld. Dat doen mijn collega’s van de stichting, onder leiding van Truus Koster. Truus is zo iemand die je je pinpas en pincode zou durven meegegeven.
Het programma is maar elf weken per jaar op tv, maar het werk gaat het hele jaar door. Dat zit ‘m niet perse in afleveringen maken, maar onder andere in het zoeken naar geschikte buitenlandprojecten die aan veel eisen moeten voldoen.

Bij een nieuw project check ik altijd het jaarverslag van de betreffende stichting. En soms staat daar een kostenpost in voor bijbels en evangelisatie. Ik heb daar moeite mee. Van een bijbel kun je immers niet eten. Neemt niet weg dat ik het heel mooi vind dat veel mensen vanuit hun geloofsovertuiging naasten helpen.
Dus als je nog geen bestemming hebt voor je dertiende maand: ga even naar maxmaaktmogelijk.nl en doneer een paar blokken hout. Want hout is goud in Oost-Europa. O ja, en zet zaterdag je tv om 18.50 uur op NPO2.

Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX

De week van Yvonne Mencke

Eindredacteur MAX
2020 - week 51