Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX
2020 - week 51

Artiestennamen

Ik rijd net met een leenauto weg van de garage als er een vogel onder mijn auto schiet. ’Bonk’. Ik kijk door mijn achteruitkijkspiegel en zie dat de vogel plat op het wegdek ligt. Wat een naar gevoel is dat zeg.

Door naar MAX om Doorbakken te monteren. Het leuke napraatprogramma van Heel Holland Bakt dat André van Duin presenteert – en vanaf 29 december op uw beeldbuis. Vanochtend zei iemand nog tegen mij nooit te hebben geweten ‘Van Duin’ niet de echte achternaam is van André. Hij is opgegroeid met de achternaam ‘Kloot’ en daarna ‘Kyvon’. Maar al vanaf zijn zestiende heet hij ‘Van Duin’.
Zo zijn er natuurlijk veel meer bekende mensen die een artiestennaam hebben. Al heb ik de indruk dat dat nu veel minder is dan vroeger, op veel YouTubers en rappers na. Ik vind dat altijd wel iets moois hebben, zo’n artiestennaam. Ik moet dan gelijk terugdenken aan een hilarische anekdote die ik jaren geleden hoorde van iemand die bij een programma werkte dat opgenomen werd in het buitenland.

Er moesten tickets voor de bekende Nederlanders geboekt worden. En zo kwam het dat er tickets op naam stonden van Sugar Lee Hooper, Lee Towers en George Baker. Bij aankomst op de luchthaven bleken Marja van der Toorn, Leen Huizer en Johannes Bouwens totaal onbekende namen voor de dienstdoende producer. Geen idee of dit waargebeurd is, maar ik kan mij de verwarring best voorstellen. Zeker als je als jonkie bij de tv komt en het begin van de carrière van deze tv-sterren niet hebt meegemaakt.
Maar met Sugar Lee Hooper was het mij nooit overkomen. Want toen ik tien jaar was, deed ik haar na op de miniplaybackshow in Heerenveen waar ik woonde. Het geleende optreedpak had ik volgepropt met kussentjes om wat voller te lijken. (Foto’s zijn alleen beschikbaar op aanvraag).

Helaas kende niemand van mijn leeftijdsgenootjes Sugar Lee Hooper. Maar dat maakte mij niks uit, ik vond Sugar fascinerend met haar uitbundige kleding en haar kale hoofd. En daar past natuurlijk geen doorsnee naam bij.

Yvonne Mencke
Eindredacteur MAX