David Vink
2019 - week 26

De strijd om de concessie

In mijn eerste half jaar bij NH Media/AT5 is het concessie-proces toch wel mijn belangrijkste, maar ook meest leerzame aandachtspunt geweest. Allereerst natuurlijk vanwege de bestuurlijke kant ervan. Als man van de commerciële mediapartijen is het bestuurlijke aspect relatief nieuw voor mij.

Als je dan nog ‘het voorrecht’ hebt om die bestuurlijke ervaring op te doen in een unieke strijd om de Aanwijzing Lokale Omroep 2019-2024 in een stad waar iedereen een mening heeft over Ajax en over AT5… ben je spekkoper.

De laatste – of liever de meest recente fase – van dit proces was het onderzoek van de begeleiders Mark Minkman en Ouke Arts naar de samenwerkingsmogelijkheden tussen POA/AT5 en de nieuwe toetreder C-Amsterdam. Vorige week is hun rapport verschenen en afgelopen vrijdag hebben beide partijen dat separaat besproken met wethouder Touria Meliani en de verantwoordelijke ambtenaren.

Samenwerking is volgens het rapport alleen mogelijk bij additioneel budget en een bepaalde schikking van rollen en verantwoordelijkheden. Het woord is nu aan de wethouder en het college en we wachten op hun bestuurlijke reactie. Die laat nog een dag of 10 op zich wachten. We zijn dan precies een half jaar verder gerekend vanaf mijn eerste wapenfeit voor POA/AT5: de presentatie van het concessieplan aan de initiële onafhankelijke adviescommissie begin januari dit jaar.

Na deze bestuurlijke reactie komen dan de raadsleden en vervolgens natuurlijk het CvdM aan het woord. En dan moeten de besluiten geïmplementeerd gaan worden. Ben er dus minimaal nog wel een half jaar mee bezig. Lange doorlooptijden en onzekerheid voor de fantastische journalisten die desondanks niets inleveren op hun passie , inzet en kwaliteit. Chapeau! Gelukkig is er meer te beleven en te leren bij NH Media/AT5 dan alleen de strijd om de concessie. Wordt vervolgd.

David Vink
Algemeen directeur/bestuurder a.i. NH Media/AT5