Antal van Elsen
2019 - week 41

Creativiteit alom!

Bij binnenkomst moet ik me vandaag een weg door enthousiast kletsende studenten banen. Het zijn er behoorlijk wat en ik graaf in mijn geheugen naar het programma van Dutch Media Week – er wordt ook zó veel tofs georganiseerd.

Het keycord van een van de enthousiastelingen biedt uitkomst: de MOJO conference. MOJO staat voor mobile journalism. Want eigenlijk zijn we allemaal journalisten, gewapend met onze smartphone om op iedere hoek van de straat een prachtig, interessant, verdrietig, informatief verhaal te vertellen.
(Internationale) sprekers van het platform Hashtag Our Stories vertellen over hun wereldwijde netwerk van smartphone journalisten, de Nederlandse MOJO-journaliste Harmke Oudenampsen met haar verhaal over haar reis door Bangladesh en Janneke van Heugten over haar missie tot meer diversiteit in media. Onwijs inspirerend!
Op naar Makers over de vloer, slechts een verdieping hoger in Beeld en Geluid. In deze tijdelijke werkplaats kun je zien hoe filmmaker Lotte Akse, animator Iris Frankhuizen en grafisch ontwerper Auke Triesschijn de archiefcollectie hergebruiken voor nieuwe verhalen. Vanuit hun eigen discipline bekijken zij de haast eindeloze archieven van Beeld en Geluid en gebruiken wat zij vinden, tot nieuw, persoonlijk werk.
Als bezoeker krijg je niet alleen een idee van wat er allemaal in de collectie zit, ook zie je hoe een creatieve maker daarmee weer iets nieuws maakt. Het leuke is natuurlijk dat je de makers alles kan vragen over hun werk, hoe ze het aanpakken en waar de uitdaging voor hen zit. Auke vertelde me dat hij zich hier pas realiseerde dat niet al het werk uit onze collectie vrij is voor hergebruik. Maar wat als het oorspronkelijke werk niet meer herkenbaar is in een nieuwe autonome productie of kunstuiting? Ja goeie vraag vond ik, duiken we in.
De drie makers presenteren tijdens de Media Nightaanstaande donderdag 10 oktober hun creaties. Dus kom kijken, het programma voor die avond knettert en knalt bijkans uit elkaar van creativiteit. En vanmiddag naar de uitreiking van de Online Radio Awards. Ik heb slechtere weken…

Antal van Elsen
Relatiemanager Beeld en Geluid