Rutger Bergsma
Commercial Lead New Business bij Bindinc.
2023 - week 42

Cirkel van invloed

Het is vijf voor half negen en ik rij de file in op de A10. Ik zie inmiddels dat Google Maps aangeeft dat er een ongeluk is gebeurd en ik daardoor plots pas om 09:07 op mijn bestemming aankom in plaats van 08:51 toen ik van huis ging.

Balend achter het stuur ga ik mezelf afvragen: begint het wel stipt om 9 uur? Zouden ze misschien niet eerst een ontvangst en koffie doen? Ik merk dat m’n hartslag iets omhoog gaat en ik onrustig in de auto zit. Ik app een collega via de spraakoptie dat ik in de file sta en mogelijk iets later ben. Hopelijk valt het mee.

Na iets meer dan een kwartier langzaam rijden kan ik normaal de weg vervolgen en kom ik uiteindelijk om tien over 9 aan. Niemand te zien in de hal en restaurant en ik hoor aan de andere kant van de hal achter een gesloten deur een stem. Ik doe de deur open en zie mijn 18 collega’s in een nette opstelling luisteren naar de introductie van degene die de training gaat verzorgen. Hij stopt zijn verhaal: ‘Ah, dan moet jij Rutger zijn. Pak snel koffie en ga zitten.’ Gegeneerd pak ik koffie en ga op de enige vrije stoel zitten. Een valse start.

Het gaat om de training ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Franklin Covey. Het is het tweede jaar op rij dat we dit met Bindinc doen en samen met 18 andere collega’s mag ik dit jaar deelnemen. Ik heb er zin in en ben blij dat ik deze kans krijg om mezelf te ontwikkelen. Na de introductie gaan we aan de slag met het opstellen van de persoonlijke doelen: wat willen we met de training bereiken?

Ik stel een aantal zaken vast. Het overkomt me soms dat ik het overzicht verlies, heb te veel focus op alleen dat waar ik goed in ben, wil te veel aanpakken en moet me soms beter voorbereiden. We zijn een uur onderweg met de training en we worden verzocht om onze assessment en feedback van collega’s erbij te pakken. Sorry, wat? Welke assessment? En welke feedback?? Ik zie al mijn collega’s keurig een aantal uitgeprinte velletjes uit hun tas pakken. Ik hoor mezelf denken: Ah nee he, heb ik dit nou serieus als enige niet gedaan? Lekker bezig, hoe dan. Het is bijna tekenend gezien mijn doelen voor de training en waar ik progressie in wil maken. Ik krijg het mee als huiswerk voor de volgende keer. Ik baal van mezelf.

Uiteindelijk zit de eerste dag van de training vol met interessante onderwerpen. Onderwerpen waar we van leren én profijt van hebben. Zoals paradigma’s, reactief vs proactief reageren, efficiënt vs effectief werken en de cirkel van invloed. Bij die laatste twee sta ik wat langer stil. Hoe vaak zit je in een meeting zonder doel of agenda? En wat kom je in je dagelijkse leven tegen wat je echt zelf kunt veranderen? Of voel je ergens de betrokkenheid maar heb je uiteindelijk geen invloed op? Ik dacht dit dagelijks al toe te passen, maar kom er door de training achter dat ik dit in mijn werk en privé toch vaker zou kunnen doen. Enkele van mijn leerdoelen zijn immers: beter voorbereiden, meer focus, minder willen aanpakken en daardoor het overzicht beter behouden. Het lijkt simpel, maar meetings met gerichte doelen en meer focussen op mijn cirkel van invloed kunnen daar al voor zorgen.

In mijn cirkel van invloed zullen dan ook zeker vallen: nog eerder van huis weggaan en de mail over het assessment niet alleen markeren, maar ook daadwerkelijk uitvoeren. Dat maakt de voorbereiding vele malen beter en heeft effect. Dat neem ik mee naar vandaag. Tot morgen!

Rutger Bergsma
Commercial Lead New Business bij Bindinc.

De week van Rutger Bergsma

Commercial Lead New Business bij Bindinc.
2023 - week 42