Remko Palte
Operationeel manager Lichtmacht
2021 - week 43

Chinese invloeden

De dinsdag staat meestal voor een deel van de dag in het teken van het oplossen van tekorten voor de komende we(e)k(en). In een groot aantal gevallen los je dit onderling met collega-bedrijven op door bij elkaar de tekorten in te huren. Meestal lukt dit wel, maar bij geregelde inhuur of bij nieuwe items ga je over tot inkoop.

Bij Lichtmacht is dat niet anders. Wat vooral opvalt, en dit lees je ook op veel plekken terug in de media, is hoeveel invloed Chinezen hebben op het totale productieproces van materialen in onze markt. Veel fabrikanten maken gebruik van componenten of grondstoffen waar China op wat voor manier dan ook bij betrokken is.

Het voorval in het Panama-kanaal was daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Gevolg: waar je een paar jaar geleden iets kon bestellen en dat na enkele weken in huis had, daar zitten we nu in een fase dat je op zijn minst een aantal maanden moet wachten voordat de levering is.

In het werk lopen we hier veelvuldig tegenaan, wat soms je slagkracht doet verminderen. Het positieve is dat door de onderlinge inhuur de beschikbare materialen steeds optimaler worden ingezet (als je maar geen vervangende componenten nodig hebt). Een hele fijne dinsdag gewenst.

Remko Palte
Operationeel manager Lichtmacht

De week van Remko Palte

Operationeel manager Lichtmacht
2021 - week 43