Menno de Boer
2019 - week 37

Chemie

Ik luister alleen maar Radio 538 en andere radioze… tuurlijk niet. Ook ik luister wel eens een Podcast (Elvis Durand, 99% Invisible, tip!) maar ook Spotify (mijn eigen nieuwe muzieklijst 50x WOW). Daarnaast heb ik nog een andere lijst waar ik echt alle vergeten parels in zet, een track of 1000 lang (ShuffleRandomPlay). Voor thuis of als ik ff iets anders wil in de auto.

Dat schizofrene gedrag heeft het gevolg dat Spotify’s algoritme totaal geen weg met me weet. Haar aanbevelingen zijn vaak nét die tracks van artiesten die ik niet leuk vind, of zo obscuur en onbekend dat ik al klaar zit met m’n vinger bij de skip button. Al vind ik het dan wel weer leuk dat ze steeds meer algoritmen bouwen die inspelen op het moment.

De combinatie van data en chemie is wat mij betreft altijd essentieel. Je kunt bij een radiozender alles platonderzoeken, maar er is altijd die magische onverwachte keuze van een samensteller, een andere luisteraar, dat ene actuele onderwerp met die originele beller, gekozen door dat unieke programmateam.

Zo is het ook met presentatieduo’s. Gister bestond de Coen & Sander Show 13 jaar. Een gouden huwelijk in radioland. Zij hebben echt met de show het afgelopen jaar een indrukwekkende verandering doorgemaakt: Scherper, niet bang vaste items te laten vallen, lef, weer origineel zijn met die heerlijk brutale toon. Het leven is gewoon net iets zorgelozer als je met die gasten naar huis rijdt. Met als grote beloning dat ze weer #1 zijn in alle doelgroepen in de middag.

Zou een algoritme die twee bij elkaar hebben gematched? Dacht het niet. Wat fijn dat radio mensenwerk is. En nooit af. Werk ze!

Menno de Boer
Radio Director 538

De week van Menno de Boer

2019 - week 37