Menno de Boer
2019 - week 37

538 DROPS

Vorige week mocht ik spreken voor studenten in Zwolle. Eén van de onderwerpen was de muziekindustrie en de verdiensten ‘per stream’.

Een artiest verdient gemiddeld 0,004 cent met een enkele ‘play’ op Spotify en bij YouTube ligt dat nog veel lager. Optredens zijn het nieuwe goud voor de artiest, maar de bron van die optredens zijn de streams. Releases zorgen voor aandacht en laten een artiest continu opvallen.

In de wekelijkse 538 muziekmeeting gaat het regelmatig over de vervlakking en voorspelbaarheid van releases. Is het je weleens opgevallen dat vrijwel ieder nummer binnen 10-15 seconden begint? Het refrein het liefst binnen 45 seconden na start al komt?

Reden? De ‘skiprate’, het percentage luisteraars wat een nummer ‘skipt’. Het adagium is hoe sneller het hoofdgerecht, bij voorkeur bomvol herkenbare ingrediënten uit andere hits, hoe langer we blijven luisteren. Dus producers en schrijvers proberen zich uit alle macht aan deze nieuwe wetten te houden. Het gevolg is meer ‘beige’, meer nummers gemaakt met dezelfde ‘trucs’. Is dat erg? Nee. Want het mooie is dat de luisteraar uiteindelijk beslist.

Bij 538 onderzoeken we al jaren muziek en nemen we dat mee in de wekelijkse keuzes en samenstelling van de playlists. We zien dan ook dat er een max zit aan dit soort trends. ‘Beige’ wordt minder gewaardeerd en de niches groeien. Hiphop is op Spotify al jarenlang een dominante stroming, maar ook rock is bezig aan een comeback. Dance komt weer op vanuit de niches en is creatiever dan ooit. En de tracks die écht eeuwigheidswaarde hebben, breken met de standaard producer-wetten.

Mocht je denken: ‘Heeft hij het in één adem nou over Hiphop en 538? Dat hoor ik maar zeer mondjesmaat.’ Klopt. Vanaf vandaag lanceren we – eindelijk- een nieuw broertje: 538 DROPS, de hele dag de beste Hiphop. Groei zit in de niches! Dus daar gaan we de komende tijd lekker mee aan de slag.

Menno de Boer
Radio Director 538

De week van Menno de Boer

2019 - week 37