Yora Rienstra maakt Half Holland Dakloos voor VPRO
donderdag 17 februari 2022

Yora Rienstra maakt Half Holland Dakloos voor VPRO

Met ruim driehonderdduizend woningzoekenden op een huizenmarkt waar prijzen en huren steeds verder worden opgestuwd, is de wooncrisis in Nederland groter en complexer dan ooit. In de vierdelige serie Half Holland Dakloos vertelt programmamaker Yora Rienstra, zelf ook woningzoekende, de verhalen achter de wooncrisis. Ondertussen probeert ze zelf voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt.

In de eerste aflevering is Yora getuige wanneer alleenstaande moeder Angelique uit Spijkenisse met haar baby uit haar woning wordt gezet. Voor haar lijkt het onmogelijk om aan een woonruimte te komen. Het staat in schril contrast met pandjesbaas Wesley, die met meer dan twintig huizen een dikke boterham verdient aan vastgoed.

Wat kan Yora van hem leren? Ondertussen wordt Friesland overspoeld door randstedelingen die massaal goedkope opknappertjes kopen als weekend verblijf en zo de oorspronkelijke bewoners de kans ontnemen op een eigen huis. Ook huizenflipper Jeanine maakt handig gebruik van opknappertjes. Ze legt net de laatste hand aan de zoveelste visgraatvloer waarmee je een pandje flink in waarde kan laten stijgen.

Half Holland Dakloos zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. De een is slachtoffer, terwijl de ander juist gebaat is bij een krappe markt. Yora trekt dwars door Nederland en spreekt allerlei woningzoekenden, vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers en krakers en ziet hoe mensen ook met inventieve oplossingen komen. Lukt het Yora ondertussen zelf een woning te vinden?

Over de maker
Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentator van het BNNVARA-programma RamBam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs.

Half Holland Dakloos is vanaf donderdag 3 maart om 20.55 uur te zien bij de VPRO op NPO 3. Er verschijnen in totaal vier afleveringen.

Bron: VPRO/BM
Foto: Melissa Schriek/VPRO

Bericht delen