Sahil Amar Aïssa wint Dutch Media Week Award 2023
woensdag 4 oktober 2023

Sahil Amar Aïssa wint Dutch Media Week Award 2023

Sahil Amar Aïssa heeft dinsdag 3 oktober de Dutch Media Week Award 2023 toegekend gekregen voor de positieve impact die hij het afgelopen jaar met zijn werk als mediamaker heeft gecreëerd.

De jury noemde hem een voorvechter voor diversiteit die andermans verhaal vooropstelt en vermeldde daarbij in het bijzonder zijn BNNVARA-serie Fight or Flight waarin hij elke aflevering twee mensen portretteert die zijn opgegroeid in hetzelfde conflictgebied.

Naast Aïssa waren ook Nugah Shrestha, het gezicht achter de populaire Instagrampagina @politieke_jongeren en Angie Smets, Vice President, Head of Development Strategy bij Playstation, genomineerd.

Menselijk verhaal
Sahil Amar Aïssa is acteur, programmamaker, columnist en presentator. Met zijn serie Fight or Flight laat hij zien hoe het is om in een conflictgebied op te groeien. Hij volgt daarbij elke aflevering twee mensen: de één vluchtte naar Nederland om te proberen daar een nieuwe toekomst op te bouwen, de ander bleef achter om daar te strijden voor een beter bestaan. Aïssa onderzoekt de impact van deze keuzes en belicht het menselijke verhaal erachter.

Sahil Amar Aïssa: “Wat een eer om deze award te ontvangen. Ik vind het mooi dat juist Fight or Flight in het juryrapport wordt genoemd, want het uitgangspunt daarvan was eigenlijk heel simpel. Er wordt zoveel gesproken over vluchtelingen, wat als we ze nu eens zelf het woord geven? Ik wil daarom oproepen om te kijken naar wat mensen kunnen bijdragen. Laten we deuren openbreken voor mensen die openstaan voor een meer inclusieve wereld. We hebben elkaar nodig. Laten we elkaars kracht gaan inzien en zo naar een meer liefdevoller medialandschap gaan.”

Juryrapport
De jury roemde het werk van Aïssa als programmamaker, waarbij hij een flinke portie lef en doorzettingsvermogen vertoont om steeds weer vernieuwende formats te creëren en nieuwe manieren te vinden om verhalen over te brengen. De jury noemt hem daarbij kritisch, maar met een flinke portie humor en creativiteit. Ook werd zijn maatschappelijke betrokkenheid genoemd, waarbij het, ondanks zijn soms persoonlijke strijd om bepaalde onderwerpen aan te kunnen kaarten, niet zijn verhaal is waar hij ruimte voor creëert, maar juist dat van anderen.

Herman Dummer, initiatiefnemer en programmamanager Dutch Media Week: “Wat een prachtige genomineerden en een meer dan terechte winnaar van de Dutch Media Week Award 2023. Sahil weet te verbinden en zet media op zo’n manier in dat het bijdraagt aan een positieve impact op de maatschappij.”

Impact van media
Door jaarlijks de Dutch Media Award uit te reiken aan een bijzondere mediamaker wil de organisatie het belang van media en de impact ervan op ons dagelijks leven benadrukken. De winnaar van de Dutch Media Week Award wordt bepaald door een jury, bestaande uit Jihad Alariachi (juryvoorzitter, presentatrice, bekend van De Meiden van Halal), tech- en gamejournalist Bastiaan Vroegop en Tim Groot Kormelink (Universitair Docent Journalistiekwetenschap).

Bron: Dutch Media Week/BM

Bericht delen