Radar brengt illegale praktijken puppyverkoop aan het licht
maandag 18 september 2023

Radar brengt illegale praktijken puppyverkoop aan het licht

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Radar op maandag 18 september gaat Fons Hendriks mee met een undercoveractie van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals. Tijdens deze actie wordt een bezoek gebracht aan een handelaar die via Marktplaats puppy’s verkoopt.

De hondjes blijken afkomstig uit Oost-Europa en hebben geen Uniek Bedrijfsnummer (UBN), iets dat wettelijk verplicht is. Uiteindelijk moet de politie eraan te pas komen, zo is te zien in het AVROTROS-programma. Radar is maandag 18 september om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Omdat veel mensen vallen voor de donzige charmes van bijvoorbeeld de Pomeriaan, worden deze jonge hondjes met name in Oost-Europa veel gefokt, puur voor de handel. De honden worden vervolgens al op heel jonge leeftijd vervoerd naar Nederland en daar te koop aangeboden voor een gunstigere prijs. Volgens dierenarts Piet Hellemans is de kans groot dat de pups mentale of fysieke problemen hebben: “Het is Russische roulette met jonge dieren.”

Uniek Bedrijfsnummer
Sinds 2021 is er een nieuwe wet waarbij honden een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) krijgen. Op die manier is de fokker herleidbaar en moet de illegale handel een halt toegeroepen worden. Maar handelaren van geïmporteerde puppy’s kunnen hun praktijken nog steeds voortzetten, doordat ze de koper dwingen zelf een UBN aan te vragen. Dat is voor de koper een eenvoudige handeling en op die manier blijven de doorverkopers en fokkers buiten schot.

House of Animals: illegale hondenhandel floreert

House of Animals spoort regelmatig verkopers van illegale pups op. Volgens Karen Soeters van de dierenbeschermingsorganisatie is het nieuwe UBN-systeem helemaal niet waterdicht: “De illegale hondenhandel floreert nog steeds in Nederland onder toeziend oog van de NVWA. Er kunnen nog zoveel nieuwe wetten worden bedacht, maar als er nauwelijks handhaving is heeft het geen enkele zin.”

Pechgeneratie studenten
In de tv-uitzending van Radar maandag is er verder aandacht voor de benarde financiële positie van oudere studenten. De basisbeurs is terug maar tienduizenden studenten uit de pechgeneratie hebben daar geen profijt van. Zij hebben studievertraging opgelopen of stromen door van het hbo naar een universitaire master. Ze vallen daarom buiten de basisbeursboot terwijl ze de afgelopen jaren al last hebben gehad van het leenstelsel. Wat gaat minister Dijkgraaf van Onderwijs doen voor deze studenten?

Bron: AVROTROS/BM
Foto: Elvin Boer/AVROTROS

Bericht delen