NPO Cultuur komt op stoom met nieuwe programma’s
dinsdag 26 januari 2021

NPO Cultuur komt op stoom met nieuwe programma’s

In samenwerking met talloze makers uit de wereld van de podiumkunsten presenteert NPO Cultuur de komende weken veel nieuwe producties voor een zeer divers publiek

Nieuwe culturele programma’s, nieuwe online video’s en podcasts, maar ook nieuwe registraties van shows die het grote podium als gevolg van de coronamaatregelen niet – of maar even – hebben gehaald. De programma’s beleven binnenkort hun première op één van de alternatieve ‘podia’ die de NPO vrijmaakt voor de door de coronacrisis zo getroffen cultuursector: van NPO 2 extra tot NPO 3 en van NPO Start tot de NPO-radiozenders.

NPO Cultuur brengt de komende maanden vernieuwende tv-versies van theatervoorstellingen, zoals De Hokje (AVROTROS) en Speelbeesten (NTR). NPO 2 komt in april met een serie dansprogramma’s met speciaal geschreven choreografieën van jonge choreografen. Podium Pop-up (NTR) en Save Cave (BNNVARA) met Claudia de Breij zijn nieuwe tv-programma’s over muziek. In On Stage (VPRO) hijst Nadia Moussaïd de Nederlandse podiumkunsten op het schild.

Binnenkort primetime op NPO 2 extra: Klassiek door de week (AVROTROS) vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. In Theater Maas (AVROTROS) gidst Cornald Maas de kijker door de agenda’s van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Verder komt NPO 3 met het nieuwe programma Muziekstad (VPRO). NPO 3FM en NPO FunX zetten de maand maart in het teken van de dj; van nieuw talent tot de grote namen. NPO Radio 5 zet de Nederlandstalige muziek en de theatergeschiedenis extra in het zonnetje.

“De lijst is lang, en wordt alleen maar langer”, stellen NPO-cultuurcoördinatoren Lisa Boersen en Carel Kuyl tevreden vast, na wekenlang keihard doorwerken aan een relevante cultuurprogrammering. “En gaat ons niet alleen om het avondje thuistheater op de bank. Nee, we willen ook echt makers ondersteunen in deze tijd – dus ook financieel. Hierbij richten we ons niet alleen op de artiesten, maar ook op de mensen eromheen. Het gaat ons daarnaast ook om het opbouwen van nieuwe netwerken, het ontwikkelen van innovatieve media-concepten en het stimuleren van jong talent.”

Boersen en Kuyl melden verder dat er tientallen cabaretshows worden uitgeserveerd en dat er nog volop wordt gesproken met cultuurmakers uit het hele land, onder meer over het uitzenden van andere grote theaterproducties.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: “De afgelopen weken brachten we al vele (kerst)concerten, een prachtige operaregistratie van Fidélio, Eurosonic Noorderslag online, Zes Uur Cultuur op Radio 1, en trakteerden we Nederland op voorstellingen uit ons rijke archief. Nu kunnen we ons opmaken voor veel meer nieuwe producties!”

Rijxman verwacht van NPO Cultuur een blijvende nieuwe impuls voor cultuur op televisie, radio en online, maar benadrukt dat het gaat om ‘een druppel op een gloeiende plaat’: “Want de culturele wereld heeft het zwaar, heel zwaar. Toch hoop ik dat makers via onze platforms het publiek alsnog kunnen bereiken. Juist in deze tijden zijn podiumkunsten onmisbaar, om uiting te geven aan onze emoties of om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.”

Bron: NPO/BM

Bericht delen