Matthijs van Nieuwkerk schaamt zich omdat hij burn-outs bij DWDD niet zag
vrijdag 1 september 2023

Matthijs van Nieuwkerk schaamt zich omdat hij burn-outs bij DWDD niet zag

Matthijs van Nieuwkerk vindt het spijtig dat medewerkers zijn ‘geknakt’ door de werkdruk en de sfeer bij De Wereld Draait Door. De presentator wist niet dat tientallen medewerkers het programma verlieten met een burn-out, zegt hij vrijdag tegen NRC.

Van Nieuwkerk was niet op de hoogte van de oorzaak van het hoge verloop bij zijn programma. Dat vertelt hij in zijn eerste interview sinds het artikel in de Volkskrant met de beschuldigingen aan zijn adres. “Ik wist natuurlijk van die incidenten. Van mijn driftbuien. Maar wat ik niet wist: dat we – zoals op de voorpagina van de Volkskrant stond – een burn-outfabriek waren”, vertelt de presentator.

“Dat we zoveel mensen achter de schermen ongelukkig hebben gemaakt. Ziek hebben gemaakt. Dan schaam je je helemaal kapot”, zegt Van Nieuwkerk, die nu zegt dat dit hem spijt. “Ik heb in mijn herinnering, lang geleden, denk ik één keer een gesprek met personeelszaken gehad waarin mij werd verteld dat het verloop bij ons programma hoog was. Dat is ook zorgelijk, maar over burn-outs ging het niet.” Ook zijn productieleider wist het niet, zegt Van Nieuwkerk.

“Waren we er maar nooit aan begonnen”, schiet er weleens door het hoofd van Van Nieuwkerk. Toch kijkt hij niet alleen maar negatief terug op De Wereld Draait Door. “En dan denk ik: er hebben in vijftien jaar meer dan duizend medewerkers bergen werk verzet voor DWDD, met veel toewijding en ik denk ook vaak met trots.” Op de vraag of het programma ook zo succesvol had kunnen zijn zonder het werkklimaat dat er heerste, zegt Van Nieuwkerk: “Wel zonder mijn driftbuien, niet zonder mijn stevige strengheid en ambitie.”

De presentator gaat in het gesprek meermaals door het stof. Hij noemt onder meer het incident met een geluidsman, die hij tijdens een woede-uitbarsting na een uitzending toeschreeuwde en kleineerde. Hij zou van de man hebben geëist dat hij ‘sorry meneer Van Nieuwkerk’ zei. “Dat was zeker een van de donkerste bladzijdes uit mijn carrière”, zegt Van Nieuwkerk nu.

Hij zegt niet te veel terug en vooral naar de toekomst te willen kijken. “We moeten vooruit en zorgen dat iets als een angstcultuur zoals beschreven in de Volkskrant niet meer voorkomt.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen