dinsdag 16 januari 2018

LIRA wint rechtszaak tegen kabelmaatschappijen

De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag geoordeeld dat een aantal grote kabelbedrijven al bijna 2 jaar lang inbreuk maakt op de auteursrechten van schrijvers, door zonder hun toestemming televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden.

In oktober 2012 zijn UPC, Ziggo en Delta gestopt met het betalen van de vergoedingen aan LIRA, de rechtenorganisatie van de schrijvers. De kabelmaatschappijen meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben. De rechtbank is echter van oordeel dat de rechten bij LIRA berusten, die op basis daarvan de vergoedingen namens haar auteurs kan claimen.

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn bij LIRA aangesloten. De kabelvergoeding is een belangrijk onderdeel van het inkomen van deze schrijvers. In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Netwerk Scenarioschrijvers (de beroepsorganisatie van scenarioschrijvers) onder schrijvers van jeugddrama kwam naar voren dat de helft van deze auteurs zonder deze vergoeding niet kan bestaan.

Franky Ribbens, bestuurslid van het Netwerk Scenarioschrijvers en schrijver van onder meer Hollands Hoop en Penoza: “Dit is een belangrijke overwinning voor filmmakers, die eindelijk weer kunnen meedelen in de aanzienlijke winsten die miljardenbedrijven zoals UPC  en ZIGGO met de verspreiding van hun films en televisieseries  maken. Het gaat daarbij overigens om een fractie van de totale omzet. Voor veel schrijvers is dit echter een onmisbare bron van inkomsten om hun creatieve werk te kunnen voortzetten.”

Ook voor het aanbieden van uitzending gemist-diensten via kabelabonnementen moeten de kabelbedrijven toestemming vragen aan LIRA, aldus de Amsterdamse rechtbank. Het vonnis heeft onmiddellijke werking en de kabelbedrijven moeten alle juridische kosten van LIRA vergoeden.

Bron: LIRA/Broadcast Magazine

Bericht delen