Kort geding tussen Ongehoord Nederland en NPO op 2 november
maandag 16 oktober 2023

Kort geding tussen Ongehoord Nederland en NPO op 2 november

Het kort geding dat Ongehoord Nederland heeft aangespannen tegen de raad van bestuur van de NPO vindt plaats op 2 november. Dat heeft zowel Hakan Külcü, advocaat van de omroep, als de rechtbank in Den Haag maandag bevestigd.

Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die Ongehoord Nederland (ON!) sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO. Aanleiding voor deze rapportages was de constatering van de ombudsman van de publieke omroep dat ON! zich schuldig maakt aan het verspreiden van aantoonbaar onjuiste informatie.

ON! stelde vervolgens een plan op. Daarin stond dat presentatoren training en coaching moeten krijgen, dat er op de website van ON! een rubriek verbeteringen zou komen en dat de omroep een factchecker in dienst zou nemen.

Eind september werd het kort geding al aangekondigd in een uitzending van ON!. “We hebben het bestuur heel lang gevraagd naar de wettelijke basis voor deze extra rapportages”, zei Külcü toen. Volgens de omroep is deze basis er niet. De advocaat sprak in de uitzending van “machtsvertoon”.

Ook tekende ON! vorige maand bezwaar aan bij de onafhankelijke bezwaarcommissie van de NPO tegen de verplichting tot het indienen van de rapportages. Het is niet duidelijk wanneer deze commissie zich over de klacht buigt.

De zitting op 2 november is niet openbaar.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen