Georgische cameraman die gewond raakte bij bestorming lhbti-kantoor overleden
zondag 11 juli 2021

Georgische cameraman die gewond raakte bij bestorming lhbti-kantoor overleden

De Georgische cameraman Lekso Lashkarava is overleden nadat hij een week geleden gewond was geraakt bij de bestorming van een kantoor van de lhbti-beweging in de hoofdstad Tbilisi. Ook tientallen andere cameramannen en journalisten werden aangevallen en mishandeld.

Lashkarava, die werkte voor de Georgische tv-zender TV Pirveli, liep ernstige verwondingen op. Verschillende botten in zijn gezicht waren gebroken. Al snel werd hij uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te herstellen. Maar volgens de Amerikaanse zender Radio Free Europe/Radio Liberty werd Lashkarava zondag door zijn moeder dood in bed aangetroffen.

De bestorming van het kantoor in de hoofdstad Tbilisi gebeurde voordat een geplande Pride-mars zou plaatsvinden. De aanval was volgens de Tbilisi Pride het werk van tegenstanders die gesteund worden door de regering en de Georgisch-orthodoxe kerk. Die laatste zou hebben oproepen tot verzet tegen de mars.

Nieuwszender JAM sprak met journalist Miranda Bagaturia, een collega van Lashkarava, die op het moment van de bestorming bij de cameraman in de buurt was. “Toen ze het kantoor binnendrongen, schopten ze mij als eerste”, vertelt ze. “Onze cameraman Lekso probeerde ze tegen te houden en zei tegen een priester: “Wat ben je aan het doen, wij zijn journalisten!” Toen vielen ongeveer twintig radicalen hem aan.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen