Dinsdag 16 januari 2018

Documentaire over MS-boegbeeld Chris Veraart

De NOS zendt donderdag 30 oktober opnieuw de documentaire Het gaat slecht, verder gaat het goed uit, een film over het leven van advocaat, schrijver en dichter Chris Veraart. Veraart, een van de bekendste zedenadvocaten van Nederland, overleed vorige week op 70-jarige leeftijd. Hij wordt donderdag in zijn woonplaats Bergen begraven.

Veraart wist sinds 1980 dat hij multiple sclerose (MS) had. Hierdoor was zijn leven radicaal veranderd. De beperkingen die de ziekte hem oplegde, dwongen hem ingrijpende keuzes te maken. “De dag gaat ten onder aan gekut en gepruts”, zegt hij treffend in de documentaire, waarvoor regisseur Arjan Nieuwenhuizen hem tussen 2005 en 2010 intensief volgde.

De documentaire schetst een beeld van de wijze waarop Veraart continu ‘mee beweegt’ met het ziekteproces. Iedere keer wordt je wat afgenomen en moet je opnieuw evenwicht zien te vinden. Maar voordat je dat hebt gevonden, gebeurt er weer iets nieuws”, legt Veraart uit. Ondanks de afhankelijkheid die de ziekte met zich meebrengt, probeert hij – samen met zijn ‘hofhouding’ – de regie van het leven in eigen hand te houden. En bovenal probeerde hij zelfstandig te blijven wonen in Bornholm, zijn huis in Bergen (NH). “Als ik hier weg moet, dan tussen zes planken.”

De NOS-documentaire van vijftig minuten was eerder te zien op 13 december 2010 in het kader van het 30-jarig jubileum van de stichting MS research.

Op de foto v.l.n.r.: Cor Brinkman (geluid), Chris Veraart, Arjan Nieuwenhuizen (regie)
en Jan Rein Hettinga (camera).

Het gaat slecht, verder gaat het goed is donderdag te zien bij de NOS op NPO 1.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen