Digital News Report Nederland 2023 gepubliceerd
woensdag 14 juni 2023

Digital News Report Nederland 2023 gepubliceerd

Het Commissariaat voor de Media heeft woensdag het Digital News Report Nederland 2023 gepubliceerd. In 2023 is het vertrouwen in nieuws in Nederland opnieuw hoog.

Nederland scoort goed in vergelijking met andere landen en staat in de Europese top 3. Dit komt onder andere doordat het vertrou­wen van Nederlanders in de losse nieuwsmerken hoog is. Daarnaast zijn gebruik van en interesse in nieuws belangrijk voor vertrouwen. De groep Nederlanders die zich dagelijks of vaker op de hoogte stelt van de belangrijkste gebeurtenissen is nog steeds groot met 84%.

Met name jongeren gebruiken vaker sociale media als voornaamste bron voor nieuws. Interesse in nieuws staat – na een piek tijdens de coronapandemie – wel onder druk. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Digital News Report 2023. Dit rapport geeft de laatste stand van zaken weer op het gebied van het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuwsmedia in Nederland.

De traditionele media zoals print en tv hebben ingeleverd: in 2023 wordt voor het eerst meer gebruik gemaakt van online media voor nieuws dan van tv. Met afstand volgen sociale media op de derde plek. Op de aanvullende vraag wat de voornaamste media voor nieuws zijn, noemen met name jongeren vaker de sociale media. En dat blijft niet zonder gevolgen: onder Nederlanders die hun nieuws voornamelijk van sociale media halen zien we dat het vertrouwen in nieuws lager is en afneemt, waar dit onder andere groepen stabiel blijft.

Op sociale media komen jonge Nederlanders niet alleen nieuws tegen dat afkomstig is van journalistieke nieuwsmerken. Het risico bestaat dat zij hierdoor minder ervaring opdoen met deze nieuwsmerken en mogelijk journalistiek nieuws slechter van ander nieuws kunnen onderscheiden, met als gevolg dat vertrouwen in nieuwsmedia minder goed wordt opgebouwd.

Het Digital News Report Nederland 2023 is hier te bekijken (pdf).

Bron: CvdM/BM

Bericht delen