Bioscoopfilm Wolf van Cees van Kempen bij BNNVARA op NPO 1
woensdag 31 mei 2023

Bioscoopfilm Wolf van Cees van Kempen bij BNNVARA op NPO 1

De wolf was de laatste eeuwen bijna volledig uitgestorven in Europa. Kleine populaties overleefden in de grote bossen van Oost-Polen. In de afgelopen decennia kreeg de wolf wettelijke bescherming en maakte hij een opmerkelijke comeback.

De film Wolf vertelt het verhaal van hoe dit dier zijn weg vond van Polen naar een van de dichtstbevolkte landen van het continent: Nederland. Voor de film heeft regisseur Cees van Kempen meer dan duizend dagen doorgebracht in de bossen van Nederland en Duitsland om het leven van de wolf minutieus vast te leggen.

Welke route heeft het dier afgelegd? Hoe kwam de eerste wolvenroedel in Nederland tot stand? En wat is zijn invloed op de biodiversiteit? De bioscoopfilm Wolf is op zondag 11 juni om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Matthijs van Nieuwkerk heeft de commentaartekst ingesproken.

Cees van Kempen: “Hoewel de terugkomst van de wolf veel stof doet opwaaien, is het een gebeurtenis die we mogen vieren. Het is een resultaat van Europees beleid dat vier decennia geleden is ingezet. Het is een belangrijke stap in het verdere herstel van onze natuur.”

“Maar niet iedereen ziet dit helaas op deze manier. Zo heb ik de tour over mijn bijbehorende boek moeten cancelen vanwege bedreigingen van wolventegenstanders. Toch ben ik er trots op dat het gelukt is om unieke beelden te maken van dit prachtige dier en dit wonderbaarlijke natuurverhaal in een mooie film voor jong en oud vast te leggen.”

Wolf was de meest succesvolle Nederlandse non-fictie bioscooprelease van 2022. Het won de prijs voor Beste Natuurfilm 2022 op het Rotterdam Wildlife Film Festival en op Docville in Leuven de Audience Award voor Best International Documentary. Wolf is een coproductie van BNNVARA en Ispida Wildlife Productions.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen