FM-frequenties moeten volgend jaar worden herverdeeld
dinsdag 20 december 2022

FM-frequenties moeten volgend jaar worden herverdeeld

De landelijke FM-frequenties worden komend voorjaar geveild zoals al voorzien. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdagmiddag in hoger beroep bevestigd.

De rechter zette in juli een streep door het plan om de huidige zendvergunningen met drie jaar te verlengen en besloot dat een herverdeling voor 1 september 2023 geregeld moet zijn. Daarop gingen verschillende Nederlandse radiostations in hoger beroep.

De herverdeling wordt geregeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De FM-frequenties zouden eigenlijk op 31 augustus dit jaar aflopen en volgens de Telecommunicatiewet worden herverdeeld. Maar het kabinet besloot de huidige licenties met drie jaar te verlengen. Het ging om een ‘noodverlenging’, zodat radiostations konden herstellen van de lage advertentie-inkomsten in coronatijd.

Radiostation KINK, dat graag een FM-frequentie wil, had twijfels over die coronaschade en vond een noodverlenging disproportioneel. De rechter stelde KINK in juli in het gelijk. Dat besluit is vandaag bekrachtigd.

Talpa, RadioCorp (SLAM! en 100% NL) en BNR waren in hoger beroep gegaan bij het CBb. Radiostation Qmusic en moederbedrijf DPG Media lieten eerder weten niet ontevreden te zijn met de uitspraak uit juli. Zij zijn ‘van mening dat een veiling, mits zorgvuldig voorbereid, het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt’, aldus Qmusic eerder.

Voor Talpa houdt het besluit in dat er in de toekomst nog slechts plek is voor maximaal drie radiostations op FM. Talpa is eigenaar van Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10.

Het is de bedoeling dat de frequenties op 1 september volgend jaar opnieuw verdeeld zijn. Hoewel de digitale radiovariant DAB+ in opmars is en in de meeste nieuwe auto’s ook te ontvangen is, blijft FM de meest gebruikte manier om radio te luisteren.

Bron: AD/BM

Bericht delen