Dit Was De Radio: Giel Beelen legt uit hoe hij ‘Gen Z’ naar Radio4All wil lokken
dinsdag 5 december 2023

Dit Was De Radio: Giel Beelen legt uit hoe hij ‘Gen Z’ naar Radio4All wil lokken

Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen brengen wekelijks analyses, verhalen, veel opvallende of grappige fragmenten én een gulle lach over dat fraaie medium: de radio! Elke dinsdag verschijnt weer een nieuwe aflevering in alle grote podcast-apps.

Daarnaast is er voor ‘vrienden van de show’ ook weer elke week een exclusieve bonusshow te beluisteren.

Met in aflevering 142:
Koning-keizer Edwin Evers komt terug op de radio! Niet zoals de geruchten gingen bij Langs de Lijn of een lunchshow op NPO Radio 2, maar op de vrijdagmiddag van Radio 538. Wij zijn enthousiast! Maar blijft de radio niet teveel leunen op bewezen successen?

Martijn La Grouw gaat (zoals hij zelf dacht) niet naar NPO Radio 1 of Radio 10, het is onverwacht ook Radio 538 geworden.

Op Qmusic is jaarlijks rond 5 december ‘SinterKai’ (Kai Merckx) te horen als radioklaas. Volgens Harm en Arjan een voortzetting van de Robert ten Brink-Sinterklaas uit de Avondspits-tijd. Weer nostalgie dus!

Dan een Sinterklaas-achtig spel op SLAM! In het Middagcircus heeft Erik-Jan Rosendahl bedacht dat je het paardje ‘Ozoknel’ tussen de deuren van een tram zien te vermoorden. Het levert hilarische radio op.

We spreken uitgebreid met Giel Beelen! Dat eerste gepruttel op Radio4All, zo kan dit FM-avontuur toch niet doorgaan? Gaan we de komende tijd nog meer gestuntel horen of heeft dat een functie? Giel bekent dat starten met nieuw talent én nieuwe techniek niet ideaal is. Verder antwoorden op deze vragen:

Hoe denkt Giel ‘Generatie Z’ te bereiken met ‘lineair verticaal geprogrammeerde verrassingen’, in plaats van gewoon een podcast-netwerk te beginnen? Hoe en onder welke type makers werft Giel talent?

Hoe ziet de nieuwe studio in Amsterdam er straks uit. Met een green screen voor de inzet van beeld?

Hoe gaat die zender nou heten straks? (Radio4All is tijdelijk) We krijgen overduidelijke aanwijzingen!

Hoe werkt het verdienmodel? 50% van de inkomsten voor makers en 50% voor de zender? Giel legt uit.

Vindt Giel dat de NPO dit Radio4All-format al veel eerder op 3FM had moeten loslaten? Bijvoorbeeld in de avonduren op 3FM? Is dan zelfs 3voor12 te mainstream?

Wat vindt de concurrentie van Radio4All? Nou: volgens Giel willen sommige zenders Radio4All aanklagen voor een verkeerd gelopen frequentietoewijzing! Of anders wel voor te korte nieuwsbulletins, of te hard geluid op antenne uitsturen, enz.

Plus: de scoop dat een radioheld van Giel (Wij denken Jeroen van Inkel) met een stemvervormer een show wil gaan maken voor Radio4All (want onder zijn eigen naam mag dat natuurlijk niet van BNNVARA).

Nog véél meer onthullingen hoor je in het tweede deel van het gesprek met Giel, in de bonusshow.

In het Blooperblokje hoor je: Mattie Valk, iemand van Omroep Flevoland en het loopt niet heel soepel met enkele gelegenheidsduo’s op NPO Radio 1.

Bij Syb wordt HARD en zacht aangeklopt, het album van Adele zit in de schoen, en Syb ontdekt hoe NPO Radio 2 zich vast voorbereid op de terugkeer van ene Rob Stenders!

In het slotwoord laat Marc van Amstel (voorheen van Noordzee en Radio M) oude tijden herleven. Hij vindt podcasts een ‘nieuw’ medium. Waar wat hem betreft best reclame voor een zeezender-boek in mag.

In de exclusieve bonusshow deze week:
Het voorstellen van Erik van Roekel aan de pers en luisteraars van 100%NL was (mede dankzij de gelijktijdig gepresenteerde Evers op 538) wat onderbelicht. We beluisteren de aankondiging.

Op diezelfde zender heeft Giorgio Hokstam in zijn ochtendshow nu Ingrid Jansen naast zich. Ook dat maakte niet zoveel tongen los, terwijl het op de zender als een groot en meeslepend geheim werd onthuld. Hoe dat klonk hoor je hier.

Het tweede deel van ons gesprek met Giel. Hij lanceert het idee van ‘artiesten-radio’. Vier of acht radioshows rondom een optreden of album-release. Denk aan Jett Rebel Radio of Chef’ Special Radio.

Meedoen aan het luisteronderzoek voor Radio4all? Dat zou volgens hem zijn ‘voor een publiek dat niet eens mee mag doen aan dat onderzoek’ en zonder dat je de uren uitgesplitst krijgt. Giel lijkt het daarom niet nodig om mee te doen. Maar wat is zijn ambitie eigenlijk qua luistercijfers?

Verder in het gesprek met Giel: hoe lastig is het om de ochtendshow-uren op Radio4all in te vullen? (Giel was door 3FM gepolst om daar weer de ochtendshow te doen, maar ondanks dat hij zijn liefde voor radio heeft hervonden, bedankte hij hiervoor).

En natuurlijk vult Giel ook ons vaste ‘Radiovriendenboekje’ in, waarmee hij zijn licht laat schijnen over het huidige radiolandschap. En als mooie afsluiter de vraag van Giel over waarom Harm vaak ‘zo zuur is over de radio’ die we bespreken. Én we krijgen als primeurtje ook nog het geluid van Giels baby te horen.

Bonusbloopers van: Jurgen van den Berg, slechte timing van de ChristenUnie en Mieke van der Weij! Om de bonusshow te horen ga je naar Vriendvandeshow.nl/Radio.

Bron: Dit Was De Radio/BM

Bericht delen