HOOR HEM: Op naar nieuwe geheugensnoepjes
woensdag 3 mei 2023

HOOR HEM: Op naar nieuwe geheugensnoepjes

Toen de schrijver van deze column in 2021 een jaar aan het freewheelen was, mocht ik een aantal keren ‘invallen’ op Radio 10 en met een grote grijns The Eagles, Shania Twain, The Black Eyed Peas en U2 in een uur aan je presenteren. Genieten, zo’n trip down memory lane!

Wat is nou eigenlijk een classic? Een populair liedje, ouder is dan een jaar of twee en door een grote groep mensen herkend én gewaardeerd. Classics zijn heerlijk. Het zijn geheugensnoepjes. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat gezonde hersenen, zonder dat je daar bewust van bent, negatieve herinneringen ‘vergeten’ en de positieve juist extra glans krijgen.

Een soort natuurlijk aangeboren overlevingsmechanisme zodat we met een opgeruimder hoofd ouder worden. En muziek speelt daarin een prachtige rol. Het neemt je mee naar je unieke, eigen ervaringen: die vakantieliefde, het klussen in je eerste huis of gewoon die guilty pleasure die je stiekem meeblèrt.

Dit jaar zal de radiomarkt nog één keer gaan herschikken door het veilen van de FM-frequenties. Het schaakbord is flink aan het veranderen. Mediahuis heeft met de aankoop van Radiocorp. en Radio Veronica drie actieve radiomerken erbij en maakt zich zo klaar voor een vuist aan de salestafel.

Qmusic laat ondertussen regelmatig van zich horen met broertje Joe. Dat lijkt ook echt het enige ‘nieuwe’ radiomerk te worden in ons kleine landje. En eerlijk, daar zit een kans: de zender is slim gepositioneerd tussen Radio 2 en Radio 5 in, en zeker de laatste heeft eigenlijk nog geen sterke commerciële opponent. Wel rijst de vraag voor hoeveel ‘classic’ zenders écht ruimte is in Nederland.

De vraag rijst voor hoeveel
‘classic’ zenders écht ruimte is

Feit is: als je luisterminuten wilt, zijn classics de weg. Ook zenders als Qmusic en 538 zijn de afgelopen jaren steeds meer classics gaan draaien om zo variatie te bieden, een brede luistergroep te ‘pleasen’ en zo bereik te combineren met luistertijd. Schep erbovenop? Doe periodiek een Top 1000, 1500 of nog meer! Succes en luistertoeristen gegarandeerd.

Music Directors kijken graag naar de trends in muziek. Net als je smaak in kleding, interieur of vakanties gaat dit in golven. Soms zijn bepaalde genres uitdrukkelijk populair (neem Nederlandstalige pop op dit moment, rap/hip-hop een paar jaar terug) en soms zitten we in wat Amerikanen de ‘doldrums’ noemen: een wat vlakkere, kalme tijd waarin niet echt iets eruit springt.

Zitten we daar nu in? De huidige streaming en ‘fast music’-tijd zorgt al voor minder écht onderscheidende, wat vlakkere hits. We wisselen razendsnel van favoriet: snel consumeren, hapslikweg. Er worden weliswaar nog steeds prachtige, unieke nummers uitgebracht, maar juist die hebben twee dingen nodig: tijd om te rijpen én een groot podium. En met meer radiozenders die zich op classics richten en algoritmes die meer muziek geven wat je al leuk vindt, wordt het podium alleen maar kleiner. Dus minder onderscheidende hits en die kunnen we juist wel gebruiken!

Dat radio dus maar lekker mag blijven verrassen. En algoritmes je beter weten te verbazen, zodat we over twintig jaar niet nog steeds naar Het Goede Doel maar naar Goldband luisteren! ‘Dit is een nóóódgeval!’

Menno de Boer
Zendermanager NPO 3FM

Bericht delen