Klaas van Kruistum
Programmamaker/presentator
2022 - week 49

Zapp Awards

Een snel schrijven dit keer, het zijn drukke dagen. Maar wel heel leuke! Vandaag start ik met een inspreeksessie voor het programma Zin in Zondag (NPO 2) en daarna maak ik me klaar voor het opnemen van promotiespots voor de Zapp Awards.

Toen we een aantal jaar geleden begonnen met dit Gouden Televizier-Ringgala voor jong Nederland had ik niet gedacht dat we inmiddels in de grootste studio van het land (Studio 21) zouden uitpakken. Een live uitzending met optredens, een spetterende opening, megagrote beeldschermen, meer dan duizend man publiek, originele prijsuitreikers, alles erop en eraan!

In Hilversum was er niet gelijk de overtuiging dat dit iets kon worden. Maar met frisse eigenwijsheid begonnen we ‘gewoon’ met proberen binnen de mogelijkheden die we hadden. In de studio van Zapplive, een wekelijks (live) programma op de zaterdagmorgen –dat inmiddels niet meer bestaat – deelden we de eerste prijzen uit. We wilden nieuw talent een podium bieden, verbinding zoeken, creativiteit en hard werken in het zonnetje zetten. En gelukkig met succes, want na die eerste kleinere edities ontstond er wél ruimte om door te ontwikkelen.

De grootste uitdaging is om met een beperkt budget het maximale eruit te halen op een nationaal podium. Iets dat wel eens steekt hoor, wat is dat toch dat jeugdprogrammering financieel minder bedeeld wordt!? De verschillen in budget zijn soms enorm en wat mij betreft niet uit te leggen. Zeker niet als je bedenkt hoe vaak wordt geschermd met jeugdprogrammering als belangrijke pijler in het aanbod. Alsof er ergens een magische lade met goedkopere cameraploegen en apparatuur te vinden is.

Vanmiddag nemen we de oproepjes op, er kan weer gestemd worden, en in februari mogen we na een aantal jaar coronabeperkingen eindelijk weer volle bak los. Heel veel zin in!

Klaas van Kruistum
Programmamaker/presentator 

De week van Klaas van Kruistum

Programmamaker/presentator
2022 - week 49