Klaas van Kruistum
Programmamaker/presentator
2022 - week 49

Liefde voor techniek

Veel mensen weten niet dat ik ooit ben begonnen als geluidsman en maker van radiocommercials. Als achttienjarige bracht ik uren en uren door in een studio om audiomontage onder de knie te krijgen en mooie radiospots zendklaar te maken.

Dat stoeien met geluid geeft een gekke voldoening: je sluit jezelf op in een kleine ruimte waar je één moet worden met de techniek om dat wat je voelt te kunnen vertalen. Hoe kundiger je bent, hoe groter je auditieve ‘woordenschat’, hoe preciezer je gevoel en verhaal vertolkt kan worden. 

De liefde voor techniek en de toepassing ervan is alleen maar gegroeid, al heeft het me ook wel eens in de weg gezeten. Zo maakte ik voor het programma Klaas Kan Alles eens een ritje in een seabreacher – een dolfijnachtig apparaat met een opgevoerde jetski motor – waarmee je op grote snelheid op en onder het water kon scheuren. Veel beleving, maar slechts één zitplek op het apparaat, waardoor ik als bestuurder de verantwoordelijkheid voelde voor de camera’s in de cockpit die alles moesten vastleggen. Ik was er zó mee bezig dat ik bijna vergat gewoon te genieten van de ervaring en het delen daarvan met de kijker.

Een leerzame bewustwording, want voor alles gaat het in mijn vak om de verhalen die we vertellen. Avontuurlijk of intiem, vrolijk of verdrietig, het zijn de verhalen die resoneren en betrokkenheid geven, niet het perfecte shot of het bijzondere stereogeluid. Toch wordt het wat mij betreft pas echt bijzonder als verhaal en de techniek van het vastleggen daarvan elkaar vinden.
Morgen daar meer over, nu richting KRO-NCRV voor een voice-over sessie. Maar voor ik daar start, sluit ik eerst mijn eigen microfoonvoorversterker aan. Want met een kleine hack klinkt het in te spreken verhaal toch nét iets beter!

Klaas van Kruistum
Programmamaker/presentator 

De week van Klaas van Kruistum

Programmamaker/presentator
2022 - week 49