Bart ten Tije
2019 - week 39

Yorkshire pudding

Dit is alweer de laatste dag in ‘De week van’. En oh, wat heb ik ook gewoon zin in het weekend. Want dan is het WK van mijn passie. En misschien worden Mathieu van der Poel en Marianne Vos wel wereldkampioen.

Wielrennen is de mooiste sport die er is. Althans, dat vind ik. Niet alleen is het romantisch, heroïsch en onmenselijk zwaar, ook vind ik de esthetiek van een fitte, gesoigneerde wielrenner op een fraai gespoten frame met hoge carbon wielen erin werkelijk prachtig.
Ik wielren zelf al meer dan twintig jaar inmiddels. In 2010 heb ik een clubje opgericht voor vakgenoten, die onder de naam Velomedia, iedere woensdagavond voor een ronde van 55 kilometer gaan vanaf Klein Kalfje aan de Amstel. Wie wil aanhaken, is vanaf de eerste woensdag in april weer van harte welkom.
Terugdenkend aan de column van gisteren, heeft deze passie me inderdaad al veel moois gebracht. Iedere rit een dosis endorfine, hele leuke mensen leren kennen, vrienden gemaakt zelfs, inmiddels ook wel wat verstand van de fiets en sport, en het geeft me ook zeker het gevoel wat bereikt te hebben. Zowel sportief, zakelijk als vriendschappelijk.
Bovendien zou ik ook niet snel een andere sport weten waarbij je op zo’n leuke en makkelijke manier zoveel van de wereld kunt zien. En als je het genoeg beoefent, kun je ook nog eens zoveel eten als je maar kunt. Wat mij betreft een perfecte combinatie!

Hoewel ik op mijn werk niet direct verantwoordelijk ben voor Eurosport, heb ik er gelukkig wel veel mee te maken. Wielrennen is een van de ‘pillar sports’ van Eurosport. Ik had het me niet beter kunnen wensen. En dat m’n collega’s van Eurosport er lustig op los innoveren om de zender en de Player als wielrenbestemming tussen de oren van wielerfans te krijgen, maakt het alleen maar extra mooi.
Er wordt samengewerkt met bekende oud-wielrenners als Karsten Kroon en Bobbie Traksel, tegen wiens prestaties ik huizenhoog opkijk. Daarnaast lopen er geregeld BN’ers uit de wielerwereld over de vloer, lanceerden mijn collega’s begin dit jaar een podcast onder de titel Kop over Kop, en alsof het allemaal niet op kan, was deze week ook nog eens de eerste aflevering van een echte wielertalkshow op Eurosport 1 onder dezelfde naam te zien. Met niemand minder dan Tom Dumoulin als eerste gast.
Los van de talkshows rondom de Tour, is het de enige echte wielertalkshow op de Nederlandse televisie. Ik zei het al, het is mijn passie, en ik had het me met Eurosport binnen de Discovery Networks muren niet beter kunnen wensen.
Aanstaande zondag is dus de wegwedstrijd van de mannen bij het WK wielrennen in het Engelse Yorkshire. En heel misschien krijgen we met Mathieu van der Poel wel weer een Nederlandse wereldkampioen voor het eerst sinds 1985. Ik kan me er nu al zo op verheugen. Dan ga ik zelf eerst een ronde fietsen, en daarna in mijn joggingbroek vier uur voor de televisie hangen. ’s Avonds als toetje dan nog een heerlijk, stevige maaltijd. Met misschien wel als kers op de Yorkshire pudding, MVDP als wereldkampioen.

Bart ten Tije
VP Creative Pay TV & Global Brands Team EMEA Discovery