Pieter Zwart
2019 - week 07

Wie maakt het Nederlandse Monday Night Football?

Zet in een weekend je televisie op een willekeurige zender en de kans is aanzienlijk dat je in een voetbaltalkshow belandt. Praten over voetbal is zo’n succesformule dat iedere zender daarop mee wil liften.

Het jammerlijke aan het aanbod is dat diversiteit ontbreekt. Sinds Johan Derksen en consorten hebben bewezen dat voetbalkantinepraat werkt, heerst bij programmamakers het idee dat dit het gat in de markt is. Studio Voetbal noemen dit soort mensen te serieus en semiwetenschappelijk. Dus moet er bij VTBL en Rondo vooral gelachen worden. In het concept dat iedere kijker inmiddels kan dromen: mannen rondom een tafel.

Mijn veronderstelling is dat we in Nederland inmiddels klaar zijn voor een heel ander programma. Waarin de nieuwste technologische snufjes worden gebruikt om de kijker niet alleen te vermaken, maar ook dingen te leren. In een format waarin spelers en trainers graag langskomen. Niet alleen om grappige anekdotes op te halen, maar ook om inhoudelijk over hun vak te vertellen.

Het leuke is dat dit al jaren met succes gebeurt. In Engeland, met het programma Monday Night Football op Sky Sports. Toptrainers als Pep Guardiola en Jürgen Klopp leggen daar in gesprek met ex-voetballers Jamie Carragher en Gary Neville op een toegankelijke manier met beelden uit hoe ze hun ploegen laten spelen. Het ultieme bewijs dat daadwerkelijk praten over voetbal, in plaats van de randzaken eromheen, alles behalve saai hoeft te zijn.

De vraag is wat mij betreft daarom vooral: wie heeft het lef om het Nederlandse Monday Night Football te maken?

Pieter Zwart
Hoofdredacteur VI

De week van Pieter Zwart

2019 - week 07