Pieter Zwart
2019 - week 07

Journalist worden? Stel de goede vragen

Onlangs gaf ik een presentatie bij de cursus voetbaljournalistiek. Het publiek bestond uit veelal jonge journalisten met de droom om van hun voetbalhobby hun beroep te maken. Ik geloof heilig dat dit kan, maar niet door een geëffend pad te bewandelen.

Daarom heb ik in tegenstelling tot wat mij oorspronkelijk gevraagd werd geen verhaal gehouden over datajournalistiek. Het is heel verleidelijk om dat wél te doen. Vertellen over wat voor jou gewerkt heeft en pretenderen dat dit ook voor anderen gaat werken.
Maar dan zou ik de verkeerde les getrokken hebben. De reden dat ik redelijk snel een eigen plek heb kunnen bemachtigen in de voetbaljournalistiek, is omdat ik nooit geprobeerd heb om te doen wat anderen al deden. Daardoor heb ik nooit last gehad van concurrentie. Ik had alleen de mazzel nodig dat de markt waarin ik me specialiseerde, ging groeien.
Het is verleidelijk om mensen antwoorden te geven, maar verstandiger om ze te stimuleren om de juiste vragen te stellen. Kijk naar de geschiedenis van de filosofie. De kernvragen zijn nooit veranderd. Alleen de antwoorden maken een evolutie door.
Daarom heb ik niets verteld over wat ik gedaan heb, maar in het algemeen geschetst hoe de mediawereld in de afgelopen jaren veranderd is. Een verhaal over het verleden en heden van de journalistiek, zodat ik de vraag kan stellen: hoe ziet gegeven deze informatie de toekomst van de journalistiek eruit? En wat betekent dit voor jou als journalist? Of om het in de favoriete vraag van de mensen bij Google te verwoorden: what’s different now?
In een wereld die steeds sneller verandert, is die vraag steeds urgenter. Daarom heb ik geen goed advies voor mensen met de droom om journalist te worden. Anders dan: wees nieuwsgierig en probeer om de goede vragen te stellen.

Pieter Zwart
Hoofdredacteur VI