Pieter Zwart
2019 - week 07

Pivot to video

Wat is bij VI jullie strategie met video? Die vraag krijg ik vaak sinds ik ben toegetreden tot de hoofdredactie. Het curieuze daaraan vind ik dat in die vraag de vorm een doel op zichzelf lijkt geworden.

Die tendens valt op zich goed te verklaren. Sinds Facebook video is gaan voortrekken in zijn nieuwsfeed, is ‘pivot to video’ een begrip geworden. Uitgevers die zich voorheen vooral bezighielden met tekst, gingen ineens fors investeren in video. Vaak vanuit de gedachte dat de advertentiemarkt op internet moeizaam functioneerde en dat op video met pre-rolls per click veel meer geld te verdienen is.

Dat vind ik een verkeerd uitgangspunt. Uiteindelijk bedrijf je journalistiek voor een publiek met bepaalde wensen en voorkeuren. Blijkbaar zit dat publiek vaak niet te wachten op advertenties. Dan kan je als uitgever proberen om die advertenties alsnog door hun strot te duwen door middel van video, maar volgens mij ben je dan op een verkeerde manier bezig.

Betekent dit dat we video bij VI niet belangrijk vinden? Integendeel. Video is een geweldig middel om op een relatief tijdloze manier onderwerpen die er toe doen tot leven te brengen. Daar investeren we in. Omdat we geloven dat we op deze manier mensen aan VI kunnen binden die we moeilijk bereiken met geschreven tekst. Daar is onze ‘Buiten de Lijntjes’ waarschijnlijk het mooiste voorbeeld van. Daarmee hebben we de klassieke VI-rubriek ‘Persoonlijk’ vertaald naar een vorm die werkt op video. Op YouTube trekken we met die items op die manier vaak honderdduizenden jonge kijkers.

Dat is in de kern onze strategie met video. We willen hetzelfde doen als altijd bij VI: context bieden bij het dagelijkse voetbalnieuws. Maar dan in een vorm die past bij dat specifieke medium. Omdat er een publiek is dat daarop zit te wachten, in plaats van dat we het publiek iets willen geven wat ze helemaal niet willen.

Pieter Zwart
Hoofdredacteur VI