Jorn Agterberg
Marketing Manager Qmusic
2021 - week 35

Wie is toch die Jury van Het Geluid?

Naast de vraag ‘WAT is Het Geluid?’, blijft het ook altijd een raadsel wie die mysterieuze Jury is die ieder uur aangeeft of het gegeven antwoord juist is. Op die eerste vraag kan ik natuurlijk niet ingaan, maar dit kijkje achter de schermen geeft wel iets meer prijs over het spannendste radiospel van Nederland.

Het is zo simpel: Je hoort een geluid en moet raden wat het is. Het is radio in de puurste vorm, want het draait om een stukje audio. Iedereen met een beetje fantasie kan zich een voorstelling maken van wat Het Geluid zou kunnen zijn. Je hebt geen kennis nodig van bekende mensen, hoe ze klinken, zingen of lachen. Nee, het gaat om één handeling en vaak nog een heel alledaagse ook. Bedacht en opgenomen door De Jury.

Het Geluid van 2021 gaat vandaag de vijfde week in en is op het moment dat ik dit typ nog niet geraden. Bij ieder fout gegeven antwoord op de radio stijgt de waarde van Het Geluid met honderd euro en daardoor is de prijzenpot al tot boven de 30.000 euro gegroeid. Maar belangrijker nog: de luisteraars van Qmusic hebben Het Geluid al honderden keren kunnen horen. Dat maakt het verlangen om te weten WAT het is steeds groter.

“De Jury luistert mee”, hoor je de radio-dj zeggen zodra een kandidaat een antwoord geeft. En zo is het ook want de juryleden zijn niet aanwezig in de studio. Sterker nog, ze komen nooit in beeld en hun namen of functies worden niet bekendgemaakt. De vijfkoppige jury heeft een belangrijke taak om het grootste geheim van het jaar te bedenken en ook echt wekenlang geheim te houden. En daarnaast zichzelf in de anonimiteit te houden. Anders krijgen ze het knap lastig thuis of op feestjes en verjaardagen.

Wie niet in De Jury zitten, is wel bekend: de Qmusic-dj’s. Allereerst wil je niet dat een dj zich verspreekt en aangeeft dat een kandidaat met een fout antwoord misschien wel dicht in de buurt zit. Daarnaast houdt dit het spel óók voor de radio-dj’s spannend; wordt het dan zo meteen in mijn programma geraden?

De anonimiteit van De Jury draagt bij aan de geheimzinnigheid rondom Het Geluid. Het leidt niet af van de vraag waar het allemaal om draait: Wat is Het Geluid? En de juryleden? Zij zijn als het ware deelnemers van The Masked Singer, alleen zullen ze nooit hun masker afzetten.

Jorn Agterberg
Marketing Manager Qmusic

De week van Jorn Agterberg

Marketing Manager Qmusic
2021 - week 35