Tom Kleijn
2018 - week 14

Voorstelling

Net te laat om mijn zoon naar school te brengen, maar ruim op tijd om hem vanmiddag weer op te halen, zit ik in de taxi in de ochtendspits van Schiphol terug naar huis.

Genoeg tijd over om me voor te bereiden op Jeroen Perk, de Nederlandse hoofdrolspeler in ons verhaal over blindheid. Vanavond gaan we hem volgen voor onze reportage. Perk is al 23 jaar blind, maar kan nu weer een klein beetje zien dankzij een hypermoderne bril. Hij is een van de drie Nederlanders die met behulp van  nieuwe technologie zestig pixels kan onderscheiden. Chips die geïmplanteerd zijn op zijn oog zorgen voor weer een klein beetje licht en voor de ruwe vormen van de wereld om hem heen.
Het is de technologie die ontwikkeld is in het oogziekenhuis in Baltimore waar wij de afgelopen week waren, door een van de artsen die we daar spraken. Vanavond hebben we afgesproken met Perk in Scheveningen. Daar gaat hij met zijn verloofde naar een voorstelling van de Lion King in het Circustheater. Het moet bijzonder zijn om te zien, een blinde man met een stok en een geleidehond die een theater binnenloopt.
Zijn vriendin heeft ons al voorbereid wat er gaat gebeuren als het gordijn wordt geopend en de lichten aangaan. Dan ontstaat er een samenspel tussen Jeroen en zijn vriendin: hij zegt wat hij ongeveer waarneemt en zij vertelt vervolgens wat het precies is. Zo krijgt hij een compleet beeld van waar hij naar zit te kijken. Ik ben benieuwd.
Ondanks de vragen die we nog hebben (hebben die verzekeraars niet gewoon gelijk door dit niet te vergoeden, en is honderdduizend euro voor zestig pixels ook niet veel te veel geld?) kijk ik met verbazing en bewondering terug naar de afgelopen dagen. Wat een bijzondere wetenschappers, daar in dat Eye Institute in Baltimore, en wat een ongelooflijk academisch talent dat daar elke dag weer keihard werkt aan een oplossing voor blindheid.
En wat een bijzondere man, die Perk. Maandag gaan we een hele dag met hem op stap. Ik ben benieuwd. Het wordt vanavond waarschijnlijk middernacht als ik naar huis rij. Maandag verder. We gaan het zien. Maar nu eerst: weekend!

Tom Kleijn
Anchor/reporter Brandpunt+

Foto: Hans-Peter van Velthoven

De week van Tom Kleijn

2018 - week 14