Tom Kleijn
2018 - week 14

Blindheid

De draaidag begint in de operatiekamer van een oogziekenhuis in Baltimore. De dienstdoende chirurg staat klaar om met zijn scalpel het rechteroog van mevrouw Black open te snijden om haar uiteindelijk weer te kunnen laten zien. Ik sta er met mijn neus bovenop. Het is acht uur ’s ochtends en ik heb nog niet ontbeten.

 

Cameraman Alexander Koning, verslaggever Joost van Wijk en ik zijn gisteravond aangekomen voor een reportage over ‘het einde van blindheid’. Het wordt een drukke week, die zich voornamelijk in Amerika zal afspelen. En dat is altijd een cadeautje, op reportage in het land waar ik vier jaar als correspondent het gewoond en gewerkt.

We volgen de steenrijke (blinde) Amerikaan Sanford Greenberg. Hij heeft drie miljoen aan goud uitgeloofd voor diegene die de grootste stap maakt richting het beëindigen van blindheid voor het jaar 2020. Het verhaal leent zich voor een goede Brandpunt+ reportage, het programma waarin we verder proberen te kijken dan alleen de problemen die we dagelijks voorbij zien komen.

 

 

We willen schetsen hoe wijdverspreid het probleem is (400 miljoen mensen zijn slechtziend of blind, één op de 200 mensen kan helemaal niets zien), maar we zijn ook op zoek naar mensen die hier iets aan willen veranderen. Mensen zoals Greenberg, maar ook zoals alle artsen en wetenschappers die we in de loop van de dag gaan ontmoeten. Allemaal zijn het de besten in hun vakgebied, of dat nou gaat om stamcellen, geïmplanteerde computerchips of nanotechnologie waardoor blindheid mogelijk zelfs weer teruggedraaid kan worden.

Aan het eind van de dag duizelt het ons en vertrekken we uit Baltimore. Op weg naar Washington voor draaidag twee. In de file op de Beltway rond de hoofdstad bespreken we het materiaal dat we hebben en wat we nog kunnen verwachten. Morgen gaan we naar het Walter Reed ziekenhuis, de plaats waar Amerika haar gewonde oorlogsveteranen behandelt. We zien het Capitol Building in de verte, in de ondergaande zon. Morgen meer! Over Brandpunt +, over het glibberige pad van de constructieve journalistiek en over blind geworden soldaten die na terugkomst uit oorlogsgebied allemaal als eerste vraag aan hun arts hebben: ‘Dokter, zal ik ooit weer kunnen zien?’

Tom Kleijn
Anchor/reporter Brandpunt+

 

De week van Tom Kleijn

2018 - week 14