Tom Kleijn
2018 - week 14

Trump spot

We zijn aan het filmen in Washington en staan op Pennsylvania Avenue, de straat die het Witte Huis aan Capitol Hill verbindt. We maken shots van de stad en ik doe een aantal presentatieteksten voor de camera, waarmee we later in de montage de verschillende elementen in de reportage met elkaar kunnen verbinden. Dan zit het Amerikaanse deel van ons verhaal erop.

We hebben kort nog tijd voor een bezoekje aan Kramer Books, de boekhandel die vaste prik is voor elke Amerika-correspondent en voor elke liefhebber van Amerikaanse politiek. Het is de plek waar Obama zijn boeken kocht op de zeldzame momenten dat hij zelf de stad in kon. Het is er altijd druk en de hele Amerikaanse politieke geschiedenis staat hier in de kasten.
“Alles in this town draait momenteel om Trump,” zei onze lunchgenoot gisteren al. Dat was een oud-adviseur van vier presidenten, voorafgaand aan de huidige. Hij is somber over hoe het momenteel gaat. “Iedereen wacht af en niemand weet wat er gaat gebeuren. Het Rusland-onderzoek van de FBI hangt als een donkere schaduw boven alles wat de president doet, en ik maak me zorgen over wat Trump zal doen om de aandacht af te leiden.” Het is een geluid dat je vaker hoort en waar veel van de boeken over gaan die hier bij Kramer hoog opgestapeld liggen.
Een uur later rijden we naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam. De souvenirshop in de vertrekhal verkoopt naast de gebruikelijke Washington DC prullaria opvallend veel spullen waarmee Trump wordt bespot. Ik sta met een poppetje van de president in mijn hand waarvan je het feloranje haar met een klein kammetje over zijn hoofd kan kammen. Ik koop het niet. Wel twijfel ik over een flessenopener in de vorm van de president, met opengesperde mond en onheilspellende blik. Af en toe een biertje is hard nodig voor de politieke duiders in het Amerika van vandaag.

Tom Kleijn
Anchor/reporter Brandpunt+

Foto: Hans-Peter van Velthoven

De week van Tom Kleijn

2018 - week 14