Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur
2020 - week 13

Vlucht in audioboek

Audioboeken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. En die populariteit stijgt deze dagen mijn inziens vast verder, want we zoeken naar nieuwe bezigheden binnenshuis.

Ook onze kinderen moeten ineens 24/7 thuis vermaakt worden nu de scholen dicht zijn. Een audioboek luisteren is een prachtig alternatief voor het kijken naar Peppa Pig. Voor de 171e keer.
Nu lees ik geen kinderboeken voor – althans niet betaald. Dat schijnt de heilige graal onder de voorlezers te zijn. Ik lees wel romans in. Inmiddels staan er zo’n vijftien boeken op mijn naam als voorlezer, geloof ik.
Anderhalf jaar geleden heb ik op eigen houtje gebeld met Thinium Audioboekproducties. Ik mocht bij hoge uitzondering auditie komen doen, want ze worden doorgaans plat gebeld door mensen die willen auditeren.
Ik vertelde dat ik me realiseerde dat het inspreken van een radiocommercial voor Beddenreus wel wat anders is dan een roman van 500 pagina’s inlezen. Maar met een goede stem, liefde voor lezen en een acteer achtergrond, wilde ik toch heel graag een poging wagen. Vooruit.
Op een zaterdag reed ik vanuit Brabant naar Weesp en deed auditie. Positief verrast. Sommige voorlezers lezen maar één boek per jaar, de ander drie, als je mazzel hebt meer, maar dat is maar voor weinigen weggelegd.
Een paar weken later had ik mijn eerste boek te pakken. Het horrorboek Birdbox. Wat een giller. Iets wat ik zelf nooit uit de kast zou trekken. Vol overgave stortte ik mij erin. Ik droom er nog van. Het volgende boek diende zich binnen een maand alweer aan…. And the story continues.

Het is monnikenwerk, heel eerlijk. Je zit UREN alleen in je studio. Voor het inspreken van een commercial krijg je veel meer betaald en er zit er ook heus wel eens eentje tussen die je… nou ja, niet zo hysterisch leuk vindt. Maar waarom dóe ik het dan?
Zakelijk gezien vind ik dit een mooie investering in later. Boeken voorlezen kan ik ook nog als ik straks 55 ben. Beddenreus heeft tegen die tijd wel een andere voice-over, denk ik, een jonger exemplaar.
Dat kleine meisje in mij, die boekenwurm die van jongs af aan vluchtte in een mooi verhaal, krijgt weer alle ruimte. En vluchten is op dit moment soms hard nodig. De wereld om ons heen is nu verre van rooskleurig. Dan lees ik graag een mooie roman.
Hardop. Alleen. In mijn studio. Ze leefde nog lang en ge… zond!

Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur

De week van Kristel van Eijk

Voice-over / stemacteur
2020 - week 13