Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur
2020 - week 13

Elk nadeel hep se voordeel

Iedere job heeft voor- en nadelen. Zo ook het werk van een voice-over. Al had ik niet verwacht dat het grootste nadeel op dit moment een voordeel zou worden.

Als je vraagt aan een willekeurige stemacteur of voice-over wat het grootste minpunt aan zijn of haar werk is, dan hoor je meestal: “Het is wel een beetje eenzaam.”
Als je werkt vanuit je eigen studio aan huis (wat zo’n beetje iedere zichzelf respecterende stem doet tegenwoordig), en je voornamelijk communiceert via de mail, ben je toch een beetje een lonely wolf.

Voor mij is het dan ook echt een ‘uitje’ als ik ga inspreken op locatie. Wat ik eigenlijk alleen doe voor BCC of Woninginrichting aan Huis. Eindelijk weer eens onder de mensen!
Dan trek ik iets leuk aan, doe mascara op, neem mijn goede humeur mee en hoppa.
Het is zelden niet gezellig. Audio engineers hebben leuke humor, er wordt wat afgelachen.
Vaak staat het er zo op en zit ik langer in de auto dan dat ik achter de microfoon sta, maar toch.

Twee weken geleden zou ik ook op locatie wat gaan opnemen voor een televisiezender bij een oude bekende. Ik had er echt heel veel zin in! Vooral om de mensen daar weer even te zien en wat handjes te schudden.
De mensen uit Brabant werden op dat moment al verzocht hun contacten te beperken. Ik voelde me gezond, maar begon wel na te denken over het meenemen van mijn eigen plopkap en koptelefoon. Zou de studio gedesinfecteerd worden….?
Toen kwam er een telefoontje: “Kristel, ik heb een rare vraag, maar kan jij misschien toch vanuit huis opnemen?”
Ik verzekerde de klant dat ik een ontzettend goede studio heb, het geen rare vraag vond en het met liefde vanuit huis opnam.
Ik voelde me opgelucht, merkte ik. Ik had ze heel erg graag weer even gezíen, dat helpt om top of mind te blijven, maar dit was beter voor iedereen zo.

Ik ben zó dankbaar dat ik mijn werk vanuit huis kán doen.
Ik voel me veilig hier. Het voelt alsof ik ook geen onnodig risico loop voor de kinderen en mijn partner. Zo werd het nadeel een heel groot voordeel.
Stay safe!

Kristel van Eijk
Voice-over / stemacteur

De week van Kristel van Eijk

Voice-over / stemacteur
2020 - week 13